Debrecen Hotels

Íme Orbán Viktor angoltudása, amire nagyon büszke – videó

  2021 máj 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

A brit miniszterelnökkel találkozott Londonban Orbán, Boris Johnson aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban.

A találkozó után a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, különösen a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.

Orbán – meglovagolva az angolul nem túl jól beszélő, és a miniszterelnök testi adottságait kritizáló Karácsony Gergelyre zúduló kormánymédiás össztüzet – bemutatta híres angoltudását is. Viccesen azt kérdezte az újságíróktól, hogy magyarul vagy angolul beszéljen-e. Majd ánglius nyelven összefoglalta, miről volt szó a megbeszélésen:

“Viccs lengvidzs vi hev tu júz, Hángérien or inglis? Szó dö issú for tudéj voz tu fájnd ö véj tu kópörét in ö poszt brexit prijod. Méjnli bitvín Hangöri end Júké, bát ví diszpjútid háó Szentröl Jurop end dö szpesöli ví for gud kópörét vid Juké. Szó det vaz dö szábcsekt. Szpíking on bájletöröl törmsz, aam tú issúz prúvd tu bí veri szökszesszful, dö förszt is enödzsi. Jor kámpöni, Sell, iz dö onli kámpöni viccs iz nát rássön, end vi hev a long törm “gáz” kontrakt. Decc veri importönt for asz from dö point of vjú de szovröniti. End dö szekönd issú iz difensz indásztri, vi tráj tu hev kámön rizörcs end opörésön ez vell. Szó díz ár dö tú promiszing issúz for dö poszt kovid end poszt brekszit pirijod af kóperésön bitvín Júké end Hángöri”

– magyarázta Orbán Viktor.

Most pedig érthetően – összefoglaló

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen sikeres területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar.

Felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött. A kormányfő szerint ennek a szerződésnek szuverenitási szempontból is nagy a jelentősége.

Hozzátette: az energiaipari és a védelmi együttműködés – ez utóbbin belül a közös kutatási lehetőségek kialakítása –

“a Brexit utáni és a Covid utáni időszak két ígéretes együttműködési terület” Magyarország és Nagy-Britannia között.

Arra a kérdésre, hogy – mivel Nagy-Britanniában és Magyarországon a legmagasabb Európán belül azoknak az aránya, akik megkapták a koronavírus elleni oltást – lát-e reményt arra, hogy lehetővé válik a karanténkötelezettség nélküli utazás a két ország között, Orbán Viktor elmondta, hogy ez a brit kormányon múlik. “Nagy-Britanniáé az első hely, miénk az ezüstérem, amely egyébként szintén nem rossz ebben a versenyben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy Magyarországon az élet szabadon élhető, talán egy kissé még szabadabban, mint itt, “ha jól értelmezem, hogy mi a helyzet jelenleg Londonban”.

A brit kormány azonban nagyon óvatos, és ez érthető is, hiszen szigetországról van szó, és ez nehezebb helyzetet teremt, mint olyan országokban, amelyeket Magyarországhoz hasonlóan szárazföld vesz körül

– mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: reméli, hogy előbb-utóbb külügyminiszteri megállapodás születhet a védettségi igazolások elfogadásáról mindkét részről.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a brit kormányfővel tartott pénteki megbeszélésen szóba kerültek a demokráciával, a sajtóval, az LMBT-közösséggel, a jogállamisággal kapcsolatos kérdések, mivel Boris Johnsont “érdekelték ezek az ügyek is”.

A brit ellenzék bírálta Johnsont, amiért találkozik Orbánnal, szerintük ugyanis a magyar miniszterelnök menekültekkel, migrációval, az iszlámmal vagy a melegekkel kapcsolatos kijelentései és politikája nem elfogadható. Johnson ezekre a kritikákra válaszul már a találkozó előtt bizonygatta, hogy a találkozón fel fogja hozni ezeket az emberi jogi kérdéseket,

a találkozó lemondása azonban nem opció, arra ugyanis Nagy-Britannia Brexit utáni fejlődéséhez szükség van.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar bírói kar a legfüggetlenebbek közé tartozik Európában, és ha valaki egy magyarországi újságosstandnál olyan újságot kér, amely támadja a kormányt, legalább egy tucatnyit tudnak neki ajánlani.

Hozzátette: az antiszemitizmus vádja “egyszerűen nevetséges”, Magyarországon hatalmas zsidó közösség él.

Visszautasította azt a felvetést, hogy Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozót antiszemita felhangú támadások érték. Orbán Viktor kijelentette: Soros György tehetséges magyar üzletember, de komoly rivális:

nagyon pártolja a migrációt, segíti és finanszírozza az ezt szervező nem kormányzati szervezeteket. “Ez nekünk nem tetszik, de ennek semmi köze az etnikai önazonossághoz”

– mondta a magyar kormányfő.

Boris Johnson hivatala a kétoldalú megbeszélés után nem sokkal kiadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a brit kormányfő várakozással tekint a visegrádi országokkal folytatandó még szorosabb jövőbeni együttműködés elé

A Downing Street tájékoztatása szerint a kétoldalú megbeszélésen

Johnson komoly aggályainak adott hangot az emberi jogok magyarországi helyzetével, a genderegyenlőséggel, az LMBT-közösség jogaival és a médiaszabadsággal kapcsolatban.

A brit miniszterelnök hivatala szerint a két vezető számos külpolitikai kérdést is áttekintett, szóba került egyebek mellett Oroszország, Fehéroroszország és Kína. Boris Johnson arra biztatta Magyarországot, hogy vesse latba befolyását a demokrácia és a stabilitás előmozdítása érdekében – idézi az MTI a Downing Street közleményét.

Fotó: MTI/Benko Vivien Cher