Debrecen Hotels

Időutazás Zrínyi Ilona korába

  2021 máj 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Szenvedély és hűség című előadás Zrínyi Ilona sokarcú, izgalmas alakján, drámai sorsán keresztül mutatja be a magyar történelem egyik legbonyolultabb s egyben legvitatottabb korszakát.

 

Zrínyi Ilona Thököly Imréhez és fiához, Rákóczi Ferenchez fűződő viszonya alkotja a darab gerincét, amelyben egy időutazásnak lehetünk tanúi. Az első jelenet egy hajón játszódik: Zrínyi Ilona kíséretével és Thökölyvel száműzetésének utolsó és legtávolabbi állomása, Kis-Ázsia felé halad. Egyedül van a fedélzeten, s az éjszaka csendjében megidézi életének állomásait. Képet kapunk a XVII. századi Magyarország politikai állapotáról, katonai eseményeiről, a kuruc korszak kezdeteiről. Látjuk esküvőjén Munkács várában, s a Thököly iránti szenvedély ellentmondásos stációiban. Thököly Imre kezdeti katonai sikerei, mint a felvidéki, partiumi várak elfoglalása, meghódolása boldogsággal tölti el, s a csatákba is követi élete szerelmét. Később a zuhanás idején, Thököly török elfogatásakor már Munkács várát védi, mint „Európa legbátrabb” asszonya. A korabeli krónikák rajongással beszélnek róla, s ő volt az a személy, aki nő létére is utolsó pillanatig védte a rá bízott várat, noha a reménytelenség nyilvánvaló volt a túlerővel szemben.

A darab tömören ragadja meg Zrínyi Ilona életének fontos pontjait, s ezekből fonja meg egy rendkívüli személyiség portréját a dráma lehetőségeit kihasználva.

Zrínyi Ilona szerepében Majzik Editet láthatja a közönség a Csokonai Irodalmi Laborban (Kossuth utca 1.) június 4-én (pénteken) 19 órától. A Szenvedély és hűség rendezője Árkosi Árpád.

A produkciót a Nemzeti összetartozás napja alkalmából tűzte műsorára a Csokonai Színház.

 

A fotót Drasny Henriett készítette.