Debrecen Hotels

Huszonöt éves a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye

  2018 jún 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

A szentmisén ismertették Ferenc pápa apostoli áldását, és felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök levelét.A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye megalapításának 25. évforduló alkalmából ünnepi szentmisét tartottak szombaton Debrecenben, a Szent-Anna székesegyházban, amelyen részt vettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, a testvéregyházak vezetői, világi méltóságok és az egyházmegye hívő közössége. A ceremónián bemutatták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus országjárásra induló missziós keresztjét.

A szentmise főcelebránsa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felidézte, hogy “25 éve az isteni bölcsesség új házat épített magának itt Debrecenben”, ekkor alapította Szent II. János Pál pápa a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét, ami “hosszú évek munkájának megkoronázása volt”.

“Az isteni bölcsesség úgy épít házat magának az emberek között, hogy minket magunkat akar felépíteni a szent hit alapján, imádságban, szentlélekben”

– tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter a debrecen-nyíregyházi egyházmegye sajátos stílusjegyei között említette a tisztes egyszerűséget, a célszerűséget, a lelkipásztori figyelmességet és a hatékonyságot.

A bíboros-érsek utalt arra, hogy az egyházmegye védőszentje Szent László király, majd felidézte az alapító főpásztor, Bosák Nándor püspöki jelmondatát – “törd meg kenyered az éhezőknek” -, amely adakozó szeretet a hitéletben és a szociális munka területén is megnyilvánult az elmúlt negyedszázadban az egyházmegyében.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a debrecen-nyíregyházi egyházmegyének egészen különleges adottsága van, amely egyszerre kihívás és lehetőség, mégpedig az ökumenizmus, az a tény, hogy “ezen a vidéken, de különösen Debrecenben reformátusok, latin és görög szertartású katolikusok és más vallások képviselői élnek együtt”.

A kiengesztelődés szándéka már jó ideje nyilvánvaló – jegyezte meg a bíboros.

“A krisztusi akarat szerinti élet nem valamilyen távoli esemény, hanem gyakorlati lehetőség mindannyiunk számára” – hangoztatta az ünnepi szentmisén Erdő Péter, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik az egyházmegye építésében, szolgálatában kivették részüket.

A szentmisén ismertették Ferenc pápa apostoli áldását, és felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő arra figyelmeztet, hogy olyan időket élünk, amikor keresztény értékeink, életformánk megőrzése és megtartása komoly kihívássá vált.
A miniszterelnök szerint “ezért most nem elég hivatkozni a keresztény kultúránkra, de meg is kell mutatni az erejét: könyörülettel fordulva az elesettek felé, kiállva az üldözött testvéreink mellett, és hitvalló közösséget állítva a minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal szemben.

“Őrizzék meg hitüket, keresztény értékeiket, a következő százszor 25 évben is erősítsék tovább az egyházmegye közösségeit” – kívánta a jelenlevőknek levelében a miniszterelnök.
Ferenc pápa áldásáért, a miniszterelnök szavaiért és az ünnepi szentmise megszervezéséért Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszönetet.

A szentmisét megelőző ünnepségeken felidézték, hogy Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt “Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését, és megalapította a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét.

A pápa az egyházmegye megalapításával egyidejűleg, 1993. május 31-én püspökké nevezte ki Bosák Nándort, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát. A püspökszentelést 1993. június 15-én tartották a székesegyházi rangra emelkedő debreceni Szent Anna-templomban.

Az egyházmegye történetének másik jelentős eseménye az egyházmegye második püspökének kinevezése volt. Ferenc pápa pápaságának harmadik évében, 2015. szeptember 21-én, Palánki Ferenc fidolomai címzetes püspököt, az egri érseki szék segédpüspökét kinevezte a debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. Palánki Ferenc megyéspüspöki beiktatása 2015. november 14-én volt a debreceni Szent Anna-székesegyházban.