Debrecen Hotels

Hozzányúlna az úniós és nemzeti agrártámogatások rendszeréhez a kormány

  2022 nov 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés, de ma tárgyalnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2023-as költségvetéséről is.

Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.

Az agrártermékek eredetvédelméről szóló, szintén a kormány által kezdeményezett törvényjavaslat szabályozza ezen termékek eredetmegjelöléseit, földrajzi jelzéseit, az ezzel kapcsolatos eljárásokat, valamint az oltalom alatt álló elnevezések használatának ellenőrzését és a jogsértés esetén kiszabható jogkövetkezményeket.

A képviselők lefolytatják a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló előterjesztés vitáját is. Ez a kormányzati javaslat egységesen, önálló különös eljárási rendszerben szabályozná az európai uniós és a nemzeti forrásból folyósított támogatások igénybevételét.

Napirenden szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021-es zárszámadása, valamint 2023-as költségvetése is.

(MTI)