Debrecen Hotels

Horvát külügyminiszter: Magyarország támogatja Horvátország OECD-csatlakozását

  2018 nov 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

Magyarország támogatja Horvátország csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez, az OECD-hez – jelentette ki Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminiszter a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában szombaton.

“Magyarország szomszédos és baráti ország, amellyel számos történelmi, kulturális és más jellegű kapcsolatok kötnek össze minket, de leginkább az emberi kapcsolatok szorosak és közeliek” – hangsúlyozta a tárcavezető, majd hozzátette: Magyarország támogatja Horvátország OECD-csatlakozását.

A miniszter az interjúban arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy Budapest gátolja-e Horvátország OECD-csatlakozását, továbbá, hogy milyen jelenleg Zágráb viszonya Magyarországgal.

A tárcavezető nem utalt részletekre arra vonatkozóan, hogy Magyarország mikor döntött Zágráb OECD-csatlakozásának támogatásáról.

A Vecernji List ugyanakkor emlékeztetett: a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium tavaly szeptemberben még azt közölte, hogy Magyarország nem támogatja Horvátország OECD-csatlakozási kérelmét a Mol magyar olajipari vállalat horvátországi beruházása körül kialakult helyzet, valamint a Mol vezetőjével szembeni horvát magatartás miatt.

A lap címoldalán külön cikkben foglalkozott azzal is, hogy Orbán Viktor december elején részt vesz Zágrábban a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak kormányfői találkozóján. Utalt arra, hogy a magyar miniszterelnök hivatalosan 2011-óta nem járt Horvátországban.
Az újság a tervezett látogatás bejelentéséből arra következtetett, hogy normalizálódik a két ország viszonya, amely először a Mol, majd később a menekültválság miatt jelentősen megromlott Zoran Milanovic szocialista miniszterelnök kormányzása alatt.

A magyar miniszterelnök zágrábi útjáról az MTI-re hivatkozva szombaton a HINA horvát hírügynökség is beszámolt. A hírügynökség kiemelte azt is, hogy Magyarország már nem ellenzi Magyarország csatlakozását az OECD-hez.
Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton egy kiállításon tett látogatása során Zágrábban újságírók előtt ugyancsak megerősítette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő Zágrábba látogat. Megerősítette azt is: Magyarország egy hónappal ezelőtt döntött arról, hogy nem gátolja tovább Horvátország OECD-csatlakozását.
A magyar miniszterelnök részt vesz a Közép-Európai Kezdeményezés kormányfői találkozóján, amelyre december elején kerül sor – mondta el Plenkovic is. A kormányfő hozzátette: “egyébként is szeretnék javítani a Magyarországgal való viszonyon, számunkra fontos szomszédos országról van szó, és úgy vélem, a számos nyitott kérdés ellenére mindig meg kell találnunk azt a közös nevezőt, amely összeköt bennünket”.

Kiemelte, hogy a már több mint egy évtizede tartó Mol-INA-ügy az egyetlen olyan kérdés, amely nehezítette a két ország kapcsolatait . “A megbeszélések több csatornán keresztül folynak, az igazságügytől a nemzetközi döntőbíróságon át egészen a politikai párbeszédig” – húzta alá.