Hónapok óta nem fizeti ki dolgozóit az állami pénzekkel kitömött sárrétudvari húsipari cég

2022.11.07

Hónapok óta nem fizeti ki alkalmazottait a sárrétudvari Kurucz cégcsoport – számolt be az RTL Híradó. A vállalat ellen júliusban csődeljárást indítottak.

A Híradónak nyilatkozó dolgozók azt mondták, többüknek többhavi fizetésével tartoznak a cégek, mégis alig mondanak nekik valamit, miközben a rezsi meg az anyagi terhek csak nőnek, nőnek, nőnek. Van akinek több százezer, másnak már több mint egymillió forinttal tartozik a csődbe ment húsos cégcsoport. A károsultak egyike azt mondta, ő már nyitás óta ott dolgozott, és a jó viszony megvolt, mégsem fizetik ki a jogos bérét. A többség ügyvédhez fordult, egyelőre csupán nyilvántartásba vették a követelésüket.

A sárrétudvari sertésfeldolgozó telep az egyik legmodernebb az országban. Másfél milliárd forintos állami támogatással épült, 2019-ben a 120 munkahelyet teremtő beruházás. A családi vállalkozás más fejlesztéseinek is bizalmat szavaztak pályázatokon. A tenyésztés és feldolgozás mellett értékesítést is végeztek, ezzel együtt több száz embernek adtak munkát. A cég azonban nyáron fizetésképtelenné vált.

A vállalat korábban azzal magyarázta a helyzetet, hogy a sertéspestis, valamit a drámaian megdrágult takarmány- és energiaárak bizonytalan piaci viszonyokat teremtettek, de a működés érdekében egyezséget akarnak kötni a hitelezőkkel.

az eredeti hír itt elérhető