Hol, mikor és milyen ingatlant érdemes vásárolni Debrecenben?

2018.01.20

Egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal. Néhány kiadott lakás hosszú távú, biztos jövedelmet jelenthet, ha némi ismeretre is szert teszünk az ingatlanpiaccal kapcsolatban. Debrecenben mik a lehetőségek? Kérdéseinkre Szabó Ákos, az Írisz Ingatlan szakembere válaszolt.

Mi befolyásolja a bérbeadási árakat bérleti díjakat Debrecenben?

A bérbadási(bérleti)díjakat nagyrészben az ingatlan berendezése határozza meg és továbbá a helye, emelet, és elrendezés. 

Mikor a legcélszerűbb ingatlant venni befektetési céllal és milyen árban? 

Befektetésre ingatlant vásárolni mindig tavasszal érdemes, hogy a főszezonra (július, augusztus, szeptember) már egy kész, berendezett és felszerelt ingatlant tudjunk meghirdetni. A legjobb megoldás, ha az ember nem egy drága, inkább 2 olcsóbb lakást vesz, még ha több munkavállalással is jár, sokkal biztosabb hozamot hoz két darab kis lakás. pl.: ha az egyik bérlő elmegy úgy a másik lakásból még jön a bérleti díj, míg a másik megoldásnál minden egy bérlőn áll vagy bukik. 

Debrecen melyik részén érdemes ingtalant venni, milyen méretben és árban?

Debrecenben a legkelendőbbek az 1háló+nappalis, és a 2háló+nappalis lakások, általában a legjobb ár/érték arányt az 1háló+nappalis lakások tudják produkálni, mivel az egy szobával nagyobb ingatlant nyílván nem lehet dupla áron kiadni, maximum 20%-al magasabb bérleti díjért, ami a lakás árát jóval huzamosabb idő alatt termeli ki mint az 1háló+nappalis esetében. Egyébként a stúdió lakások is egész jó áron kiadhatóak , viszont ebben az esetben nagyon figyelni kell az ingatlan helyére és a felszereltségére, továbbá a berendezésére. Viszont a zárószinti lakások értéke kb. 10-15%-al alacsonyabb, tekintve, hogy nem szívesen mászik fel senki például a 4.emeletre napjában 4-5 alkalommal. 

Mi számít jó bérleti díjnak mind a bélő mind a bérbeadó szempontjából?

A bérbeadó szempontjából szerintem akkor beszélhetünk jó áron kiadott ingatlanról, ha az az ingatlan vételi árának havonta minimum 0,5%-át termeli ebben az esetben is kevesebb mint 20 év alatt”hozza vissza az árát” , de szerintem ez a jelen piaci iszonyok között inkább kamatnak kell tekinteni. tehát legrosszabb esetben is évi 6%-ot hoz egy lakás, miközben szinte bármikor eladható.

Milyen berendezést érdeemes választani, és hogyan befolyásolja ez a hozamot?

Berendezés terén most a modern úgy nevezett minimal stílusú berendezések (ágy, szekrény, asztal, konyhabútor) és kiegészítők hasznosíthatóak a legjobban. minél szebben és igényesebben van kivitelezve egy ingatlan beltere, annál több bérleti díjat kérhetünk érte. Debrecenben jelenleg  azok az ingatlanok kiadhatóak a leggyorsabban (és persze jó áron)  amik a mai fiatalság igényeinek felelnek meg ( pl.: hatalmas hűtő, min. 2személyes matracos franciaágy, Smart Tv, klíma, stílusos LED világítás stb.)

az eredeti hír itt elérhető