Debrecen Hotels

Hivatalos: Magnus Carlsen nem indul újra a sakkvilágbajnoki címért, Nyepomnyascsij-Ting vb-döntő lesz

  2022 nov 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

Végleges, hogy az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen vív meg a sakkvilágbajnoki trónért, miután a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen nem vállalta a címért kiírt párosmérkőzést.

Az orosz-kínai párosítást a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tette közzé honlapján, egyszersmind rögzítve, hogy Carlsen hivatalosan, írásban is megerősítette visszalépését a címvédéstől.

Nyepomnyascsij a világbajnok-jelöltek nyári tornájának megnyerésével alanyi jogon hívhatta kit Carlsent, Ting pedig mint a nyolcfős madridi viadal második helyezettje szerzett jogot a fináléban való szereplésre. A világbajnoki döntőt 2023-ban rendezik, közelebbi időpont és helyszín még nincs.

Carlsen először idén júliusban nyilatkozott úgy: nem érez motivációt arra, hogy újabb világbajnoki döntőt játsszon, főként nem az orosz nemzetközi nagymesterrel. A 31 éves norvég, aki a múlt év végén Nyepomnyascsijjal szemben magabiztosan őrizte meg titulusát, 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, és azt követően négyszer védte meg a címét.