Debrecen Hotels

Hatezer új munkahely létesül Debrecenben, ezeket a szakmákat keresik majd leginkább

  2018 okt 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

Több mint hatezer új munkahely jön létre Debrecenben az elmúlt 4 év beruházásainak köszönhetően. Biztos állásra és versenyképes fizetésre számíthat ma az a debreceni fiatal, aki úgy dönt, hogy a mérnöki vagy a technikusi pályát választja.

A Debreceni Szakképzési Centrum az általános iskola 7. és 8. osztályában tanító pedagógusok és iskolavezetők számára szervezett pályaorientációs konferenciát. Az esemény célja az volt, hogy idejében felhívják a pedagógusok, és rajtuk keresztül a szülők figyelmét arra, hogy milyen szakma irányába érdemes terelni a középiskolai képzés előtt álló fiatalokat. Az eseményen Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta: Debrecen és a régió olyan vonzó üzleti környezetté vált az elmúlt 4 évben, hogy egy friss felmérés szerint 10-ből 8 vállalkozás újra itt fektetne be. Barcsa Lajos Debrecen 2014 és 2018 közötti gazdasági növekedését érzékeltetve elmondta: a napokban aláírt BMW beruházást is beleértve, több mint 500 milliárd forint működőtőke érkezett a városba, és több mint 6000 új munkahely jött létre.

Az új álláshelyek több mint 62 százaléka szakképesítést igénylő állás, míg 38 százalékuk egyetemi végzettséghez kötött. A BMW mutatóival ez az arány azonban még inkább elmozdul majd a szakképesítés javára. Ez azt jelenti, hogy az a fiatal, aki ma mérnöki vagy technikusi pályát választ Debrecenben, az biztos megélhetésre fog szert tenni a jövőben

– tette hozzá Barcsa Lajos.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum vezetője rámutatott: ma már teljesen más a rangja a szakképzésnek, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt volt, amikor még könnyen lesajnálták a szakmunkásokat és a szakmunkásképzést. Ma már az Ipar 4.0 korában élünk, amikor egy autókat összeállító gyárban a manuális munkát végző robotok egymással kommunikálnak, az őket üzemeltető szakképzett technikusoknak magas szintű tudásra van szükségük. A robotikának köszönhetően egy szakképzett technikus kreatív munkát végezhet, hiszen a „piszkos” melót elvégzi helyette a robot. Tirpák Zsolt felhívta a pedagógusok és a szülők figyelmét arra, hogy

a továbbtanulásról alkotott eddigi elképzeléseket átírta a munkaerőpiaci igény, ami itt Debrecenben az új befektetéseknek köszönhetően különösen is igaz. Ma már az dönt jól, aki előbb szakmát szerez, és az így megszerzett állás birtokában képzi tovább magát és szerzi meg az egyetemi diplomát.

Ellenkező esetben ugyanis könnyen lemarad a jól fizető álláshelyekért folytatott versenyben.

A vezető debreceni cégek képviseletében felszólalt Barabás Botond, a National Instruments egyik vezető szoftverfejlesztő mérnöke. A szakember szerint a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek, ha jó döntést akarnak hozni a jövőt illetően, akkor fontos azt látniuk, hogy jelenleg a mérnök és az informatikus a hiányszakmák Magyarországon. Az első esetben 6000, míg utóbbi esetében 22000 munkavállalóra lenne szükség ahhoz, hogy az ország versenyképes maradjon. Más számokkal, de ugyanez a helyzet Debrecen és a régió esetében is.

Fotó: Kiss Annamarie