Debrecen Hotels

Hat év börtönt kapott két cseh állampolgár Törökországban “terroristákkal való együttműködés miatt”

  2018 Júl 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

A török legfelsőbb bíróság megerősítette a tavaly augusztusban Törökországban hat év és háromhónapos börtönbüntetésre elítélt terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését – jelentette be Irena Valentová cseh külügyminisztériumi szóvivő hétfőn Prágában.

Andrej Babis cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága megpróbál segíteni állampolgárainak, akik a cseh hatóságok szerint nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A török ügyészség konkrétan azzal vádolta a két cseh állampolgárt, hogy

segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re. A cseheket a kelet-anatóliai Van város börtönében őrzik.

“A legfelsőbb bíróság Ankarában megerősítette az alsóbb testület döntését a hat év és három hónapos szabadságvesztésről”- közölte Valentová. A prágai minisztérium Vselichová és Farkas védőüdvégyjétől értesült adöntésről.

Markéta Vselichovának és Miroslav Farkasnak a legfelsőbb bíróság döntése után Törökországban már nincs lehetőségük a fellebbezésre, de Valentová szerint várható, hogy jogorvoslásért az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak.

“Csehország ebben az esetben csatlakozik a fellebbezéshez vagy panaszhoz. Azt azonban nem tudjuk, hogy a bíróság befogadja-e az ügyet”

– tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte, hogy a cseh külügyminisztérium már találkozót és tájékoztatást kért a török hatóságoktól.

“Biztos, hogy lehetőségeinkhez mérten fellépünk az ügyben”- reagált a hírre Andrej Babis kormányfő. A fiatal férfit és nőt 2016 november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni.

A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve.

Markéta Vselichová és Miroslav Farkas azt állítják, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy egy mobil kórházat nyithassanak Szíriában.

A prágai vezetés ismételten leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.