Debrecen Hotels

Hamarosan dönt a kormány a harmadik oltásról

  2021 júl 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az emberi erőforrások minisztere többek között a harmadik oltás szükségességéről is beszélt a Spirit FM Exkluzív című műsorában. Szerinte a holnapi kormányülés után már „konkrétumokról lehet beszélni ebben a kérdésben”, méghozzá, ahogy fogalmazott, „nagyon pontos döntés lesz, vakcinatípusokra lebontva – írja az atv.hu.

Reális számítások szerint Magyarországon is elindul a negyedik hullám, a Fertő tó osztrák oldalán például hét fiatal fertőződött meg a delta variánssal – emlékeztetett a miniszter.

Kásler szerint ez a mutáns hatvan százalékkal agresszívabb, mint a brit mutáns, az pedig ötven százalékkal volt fertőzőbb az eredeti változatnál. Az egy légtérben tartózkodók között 12 perc is elegendő ahhoz, hogy megfertőzzék egymást.

A veszélyeztetett korosztály a harmadik oltás kérdésénél is felmerült: Kásler Miklós szerint nem csak a koronavírus elleni, hanem minden más oltásnál is csökken a védettség az idő múlásával.

„Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget.”

Saját véleménye az, hogy elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni. Nincs olyan adat, ami ezt cáfolná” – mondta.

A negyedik hullámot Magyarország nem tudja elkerülni – hangzott el a minisztertől. Úgy látja, a helyzet analóg az egy évvel ezelőttihez: az első hullám leküzdése után külföldről bekerült a brit variáns, és nagyon hasonló dolog zajlik most is.

Kásler Miklós úgy látja, az egészségügy felkészült a negyedik hullámra, sehol nem lát lyukat.