Hamarosan bemutatják azt a BMW-t, amit Debrecenben gyártanak majd

2022.11.06

A Las Vegas-i CES elektronikai vásáron debütál majd az a BMW, amit a debreceni gyárban gyártanak majd – írja a MotorAuthority.

Az új autó már az úgynevezett Neue Klasse platformra épül, amit a magyar gyárban is használnak majd.

A Neue Klasse-t  elektromos hajtásláncokhoz fejlesztették a mérnökök. Ez a platform lehetővé teszi, hogy különféle tengelytávú modelleket tervezzenek hozzá, ez különféle megjelenésű karosszériák használatára ad lehetőséget. Igaz, hogy a platformot elektromos autókra fejlesztették, de hidrogén üzemanyagcellás autókat is lehet majd építeni rá – írja a szaklap.

Több ezer vendégmunkás érkezhet Debrecenbe a BMW-hez, az ellenzék úgy tudja, konténervárost építenek nekik

A autókba a BMW hatodik generációs elektromos hajtását építik. Ezekben a szekezetekben az akkumulátorokban hengeres cellákat használnak majd a jelenlegi prizmás cellák helyett. A változtatástól azt remélik, hogy 30 százalékkal megnövelt hatótávot biztosítanak majd, mint a jelenlegi energiatárolók.

Az új platformra épülő autók 2025-től készülnek majd Debrecenben, egy évre rá Münchenben lévő központ is  ezekre áll majd át. Az ígéretek szerint az első modell egy 3-as szedán lesz. Ezt követheti egy SUV-is.

Fotó MTI / Czeglédi Zsolt
Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen gyárigazgatója, Milan Nedeljkovic, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelõs tagja, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Papp László polgármester a BMW Group debreceni gyárának alapkõletételén  2022. június 1-jén.

Nem verték nagydobra: török holding építi Debrecenben a BMW-gyár karosszéria- és présüzemeit

Letették a debreceni BMW-gyár alapkövét

az eredeti hír itt elérhető