Debrecen Hotels

Hallgatnak a nagy magyar keresztény egyházak Orbán fajkeveredéses kijelentéseiről

  2022 aug 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

Vajon tényleg nincs véleményük, vagy csak nem szeretnének a pénzt adó kézbe harapni?

A Telex megkérdezte a keresztény egyházakat, hogy mit szólnak Orbán Viktor tusványosi beszédének azon részéhez, amelyben arról beszél, hogy “mi nem vagyunk kevert fajúak”.  A kérdéseket egy héttel ezelőtt küldték el, itt az eredmény:

  • A Magyar Katolikus Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.
  • A Magyarországi Református Egyház részéről semmilyen válasz nem érkezett.
  • Egyedül a Magyarországi Evangélikus Egyház válaszolt levelükre, akik azt írták, „a Magyarországi Evangélikus Egyház nem kíván kommentálni általános politikai megnyilatkozásokat.

Orbán szerint mi, magyarok “nem vagyunk kevert fajúak”. Mit mond erről a történelem?

A zsidó egyház viszonylag gyorsan reagált a beszédre, Frölich Róbert országos főrabbi azt mondta, csak egyetlen faj él a földön, a Homo sapiens sapiens. Hozzátette: eddig sem politizált, ezután sem szeretne, de az általános emberi értékek mellett, a rasszizmus, antiszemitizmus, xenofóbia és gyűlölködés ellen ezután is ki fog állni.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében azt írta, komoly aggodalmat keltett a zsidó közösségen belül Orbán Viktor beszéde, ők pedig nem tudják értelmezni a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét.

Köves Slomó, a kormánnyal jó viszont ápoló EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija szerint pedig kifejezetten szerencsétlen szóhasználat fajokról meg fajok keveredéséről beszélni.