Debrecen Hotels

Halálos gázolás Böszörményben – nem kell börtönbe vonulnia a sofőrnek

  2018 okt 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2018. október 10-én hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben, amelynek vádlottja 2017 szeptemberében elütött egy kerékpárost Hajdúdorogon. Az előkészítő ülésen a vádlott a tárgyalás tartásáról lemondott, valamint a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott. Az elsőfokú bíróság D. F.-t halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt 10 hónap fogházbüntetésre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve, valamint 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Az ítéleti tényállás szerint a 49 éves vádlott 2017. szeptember 4-én 6 óra 20 perc körül személygépkocsival Hajdúdorogon közlekedett, a Böszörményi úton Hajdúböszörmény irányába, az útszakaszra engedélyezett 50 km/h sebességet jelentősen túllépve 85-90 km/h-val. Ezzel egy időben enyhe fokú alkoholosan befolyásolt állapotban közlekedett a sértett kerékpárján fennülve a Mátyás király körúton a Böszörményi út irányába. A kerékpáros férfi haladása során figyelmen kívül hagyta az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtáblát és bekanyarodott a Böszörményi útra. A vádlott az előtte váratlanul megjelenő kerékpáros mozgását nem értékelte veszélyhelyzetként, majd a kerékpáros előzésébe kezdett. A sofőr balra húzódott a felezővonalhoz, azonban két másodperccel az ütközés előtt vált felismerhetővé számára, hogy a sértett kerékpáros karjelzés nélkül balra akar kanyarodni az Árpád körútra. A baleset elhárítása érdekében a vádlott vészfékezett, azonban az eltúlzott sebesség megválasztása miatt összeütközött a kerékpárossal, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Az ütközés pillanatában D. F. személygépkocsijának sebessége 70-75 km/h volt. A cselekmény során mind a vádlott, mind a sértett megszegte a KRESZ szabályait.

Dr. Tóth Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt szegett, az útszakaszra engedélyezett sebességet jelentősen túllépte.

Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, büntetlen előéletű, kifogástalan a közlekedési előélete és a sértetti közrehatást.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője tudomásul vették.