Hajdúnánáson is megnőtt az építkezési kedv

2018.02.13

Európában a gazdasági növekedés beindulása jótékonyan hatott az építési teljesítmény alakulására. A különböző statisztikákat böngészve látszik, hogy az építőipar az elmúlt egy évben szárnyra kapott, egymást érik a beruházások, a családi építkezések hazánkban is. A kormányzat lakásépítést ösztönző lépéseinek köszönhetően mára nemcsak a nagyvárosokban, ipari központokban indultak meg az építkezések, hanem kisebb településeken is.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Hajdúnánáson, mennyire érezteti hatását a növekvő építési kedv.

„Közel 40 százalékos áruforgalom növekedés volt cégünknél, amely egyrészt az eladott alapanyagoknak, másrészt a nem várt nagyarányú építőanyag áremelkedésnek is köszönhető.” – kezdte beszámolóját az egyik helyi tüzép ügyvezetője. Nyakas Gábor kiemelte, hogy mára egyre többen hajlandóak Hajdúnánáson is a jobb minőségű építőanyagot megvásárolni. „Térkövekből, burkoló- hőszigetelő anyagokból, téglákból nem a legolcsóbb termékeket választják a vásárlók, hanem a minőségi alapanyagokat, melyek hosszútávon sokkal több előnnyel járnak.” tette hozzá az ügyvezető.

A kedvező változást az önkormányzat is tapasztalja, hiszen a pályázati, vállalati beruházások mellett a családi, a magán jellegű építkezések száma is növekvő tendenciát mutat.

„Ezt a trendet az elektronikus építési naplók számából is nyomon tudjuk követni, gyakorlatilag közel 20 százalékos növekedés tapasztalható az építkezések számában az előző évhez képest.” mondta Szabó József a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Építéshatósági csoportvezetője.

A szakértő szerint érdemes telek vásárlás előtt szakemberhez fordulni, hogy azok az elképzelések, azok a tervek melyeket megálmodtunk, megvalósíthatóak-e.

Azonban van némi üröm az örömben. Nyakas Gábor hangsúlyozta, hogy 2017 második felétől egyre nagyobb gondokat okoz az építőanyag hiánya a magyar építőiparnak. Heteket, olykor hónapokat kell várni bizonyos termékekre. Az igények pedig egyre csak növekednek: 2016-hoz képest 25 százalékkal nőtt az építőanyagok eladása a KSH adatai szerint.

„Minden jóban van valami rossz” – tartja a közmondás, ám vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban Hajdúnánáson is szemmel láthatóak a beruházások, a fejlesztések, melyek mind-mind meghatározóak lesznek a jövőt illetően. A teljesség igénye nélkül: az új óvoda épülete, a gimnázium új tornaterme, az Ady Endre Lakópark felújítása, a Termelői Piac bővítése, a helyi fiatalok pároknak megszépült Fecskeház, a Csokonai Lakópark vagy említhetjük az Arany János utcai vágópontot.

Kétségtelen tény, hogy Hajdúnánáson is növekvő pályára állt az építőipar.

Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal
Önkormányzati és Igazgatási Iroda
Polgármesteri Kabinet

az eredeti hír itt elérhető