Debrecen Hotels

Hajdú–Bihar megyében négy fiatal, tehetséges művész és tudós nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

  2022 jan 12 / #debrecen
Google ads
Google ads

Hajdú–Bihar megyében négy fiatal művész és kutató pályázott sikerrel a MOL Tehetségtámogató Programra, amely az idei tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10-23 év közötti tehetségek pályafutását. Országszerte összesen 63 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

2021-ben összesen 275 pályázat érkezett be a Tehetségtámogató Program művészet és tudomány kategóriáiban, a megpályázott összeg pedig több mint hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy összesen 63 fiatal nyeri el a pályázati támogatást. A 10-18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió Ft támogatásban részesültek, míg a 19-23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok a Klasszis kategóriában összesen 5 millió Ft-ra pályázhattak.

A Hajdú–Bihar megyei győztesek

Kertész Balázs Zoltán, csillagászat, Debrecen

A 18 éves fiatal számtalan matematika és fizika versenyen bizonyította természettudományos rátermettségét, kiemelt érdeklődési területe jelenleg a csillagászat és az asztrofizika.

Kertész Balázs Zoltán
Kertész Balázs Zoltán

A támogatásból egy jó minőségű csillagászati távcsövet kíván beszerezni, amely segítené a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia gyakorlati feladatára való felkészülését is.

Oparauo Petra Nneka, biológia, Debrecen

A 17 éves diák tavaly a biológia OKTV-n 11. helyezést ért el, szeretne kutatóorvos lenni.

Oparauo Petra Nneka
Oparauo Petra Nneka

Jelenleg a növényi sejtek fényelnyelő-, illetve visszasugárzó képességét kutatja. Munkájához a pályázati támogatás segítségével PH mérő készüléket, automata pipettát és fotométert szeretne vásárolni.

Vámosi Bendegúz, matematika, Debrecen

A 14 éves diák az elmúlt két évben számtalan dobogós helyet szerzett matematikaversenyeken, ám a matematikán túl érdekli a csillagászat, az informatika és a robotika is. Szeret zenélni is, trombitán játszik és két zenekarral lép fel rendszeresen.

Vámosi Bendegú
Vámosi Bendegúz

A támogatásból laptopot szeretne vásárolni, amit magával is vihet a különböző versenyekre.

Klasszis kategória (19-23 év):

Barna Anikó, népzene, Hajdúnánás

A 22 éves fiatal jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem citera-, koboz- és tekerőművész tanára, valamint népzeneelmélet tanár szakos hallgatója. Tavaly óta az újonnan alakult Helka Banda kobozon játszó zenésze. A járványhelyzet alatt saját YouTube csatornát indított, ahová egyéni feldolgozásokat és oktatóvideókat tölt fel. A Fonó Budai Zeneházban rendszeresen vezet citerás örömzenélést. A támogatásból egy tekerő hangszert és tokját fogja beszerezni.

Barna Anikó
Barna Anikó

A zsűri tagjai idén Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés–tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika–fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket; eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el.