Debrecen Hotels

Ha már kiszivárgott, Áder gyorsan be is jelentette: ekkor lesz a 2022-es választás

  2022 jan 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Mivel már korábban kiszivárgott egy dokumentum, amiből már kiderült, hogy április 3-án tarthatják az idei választásokat, kedden a hivatalos bejelentés is megérkezett:

2022. április 3-ára írta ki Áder János köztársasági elnök a kilencedik szabad magyar országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást.

A hivatalos közlemény szerint április 3-án tartják Magyarország történetének kilencedik szabad országgyűlési választását.

A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.

A törvény alapján a legfontosabb határidők, az április 3-i időpontot figyelembe véve a következőképpen alakulnak majd:

– azonnal elindul a Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok értesítése és regisztrációra való felhívása,

– megkezdődik a külképviseleti névjegyzékbe vétel, valamint (a szavazást megelőző 66. naptól) az úgynevezett átjelentkezési és mozgóurna-igénylési időszak is. Átjelentkezni a szavazást megelőző kilencedik napig, mozgóurnát, illetve más segítséget viszont még két nappal a voksolás előtt is lehet majd.

A Telex szúrta ki, hogy kedden reggel megjelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt! civil szervezet Facebook-oldalán, amelyben egy kék hátterű borítón az állt: „Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.”

A bejegyzést azóta törölték, de mint később kiderült, valós volt a dátum.

(MTI)