Ha eljön Vilmos – A nagyon különleges bolygó története

2018.02.19

Ha eljön Vilmos címmel született meg a Csokonai Színház harmadik osztálytermi színházi nevelési előadása a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat klímastratégia projektjének támogatásával, annak részeként. Az általános iskolák alsó tagozatos diákjai számára készült,  a klímaváltozás problematikájával, a klímatudatos magatartással, az emberi felelősségvállalással foglalkozó előadások a megye 24 településére jutnak el 2018 áprilisáig. Február elején a debreceni Árpád Vezér Általános Iskolában  – a projektben résztvevő munkatársaival együtt –  Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is megtekintette a produkciót, amelyben a Csokonai Színház három színésze, Edelényi Vivien, Papp István és Kránitz Richárd, valamint a foglalkozásvezető drámapedagógus, Gemza Melinda kalauzolta egy különleges bolygóra a résztvevő gyerekeket.

A megyei önkormányzat által a Csokonai Színháztól egy pályázat keretében igényelt előadásról Maczik Erika, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Fejlesztési, Tervezési, Stratégiai Osztályának területfejlesztési referense azt mondta: A tantermi előadás nemcsak élvezetes, fantáziadús, a gyerekek figyelmét láthatóan kiválóan lekötő modern produkció, de egyben szemléletformáló jelentősége is kiemelendő. Különleges értéke, hogy az előadás lassan, lépésenként vezeti odáig a gyerekeket, hogy saját kérdéseiket is megfogalmazva (és feltéve) értsék meg nagyobb távlatokban gondolkozva a társadalmi együttélés és az egymásra figyelés, szűkebb értelemben véve pedig környezetünk védelmének fontosságát.”

A Madák Zsuzsa rendezte előadás egy természeti kincsekben gazdag bolygón játszódik, ahol évszázadok óta csak gyerekek élnek szoros, szimbiotikus kapcsolatban a környezetükkel. A bolygóra azonban megérkezik egy felnőtt, aki új, borúsabb fejezetet nyit a lakók életében. A környezetvédelem főbb kérdéseire a gyermeki látásmód felől közelítő darabról a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat honlapján a következő elismerő sorok olvashatók: A színészek – és a rendező -, valamint az előadásban segédkező Gemza Melinda drámapedagógus remekül ötvözik a mesélős, a bábjátékos és a beszélgetős, feladatmegoldó elemeket a nem rövid, mintegy két órás darab során. Ezáltal a gyerekek nem érzik tehernek a hosszú előadás megtekintését, főleg úgy, hogy időnként játékos, mozgással, sok nevetéssel is járó, aszínészekkel közös produkcióba foghatnak. “

Márciusban Nyíracsád, Komádi, Hajdúbagos, Monostorpályi, Püspökladány és Balmazújváros kisiskolásai tekinthetik meg a Csokonai Színház osztálytermi előadását.

Fotó: Máthé András

az eredeti hír itt elérhető