Gyűlöletkeltő tartalom miatt büntették meg az Echo TV-t

2017.12.21

Félmillió forintos bírságot szabott ki az Echo TV médiaszolgáltatójára a csatorna egyik szeptember végi műsora miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – áll az NMHH által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Mint írják, állampolgári bejelentések alapján járt el a testület az Informátor című műsor egyik adása miatt, amelyben a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el.

Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte – írják.

A közlemény szerint a testület az esetet súlyos jogsértésnek, gyűlöletkeltő tartalomnak minősítette, és médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a médiatanács döntéséről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A csatorna a közleményt honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan – tudatták.
Jelezve, hogy a döntéssel szemben jogorvoslat kérhető, azt hangsúlyozták: a médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, arányosság és ismételtség figyelembevételével állapítja meg a konkrét szankciókat.

Tudatták azt is: nem indít eljárást a testület a TV2 november 21-ei Appra magyar! – A gondolatshow című adása miatt, amelyben a gyermekbántalmazás elfogadhatóságával kapcsolatban tettek fel kérdést a nézőknek.

Az állampolgári bejelentések nyomán indult vizsgálat nem igazolta, hogy a műsorszám a gyerekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta volna be. A műsor a megjelenő humor ellenére nem bagatellizálta el a problémát, minden testi fenyítést ellenzett, valamint a műsor készítői a szereplők kijelentéseit is rendre ellenpontozták – írják.
A közlemény szerint a vizsgálat azt is megállapította, hogy a médiaszolgáltató megfelelő – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – korhatár-kategóriába sorolta a műsorszámot, amelyben nem szerepelt a kiskorúak személyiségfejlődését súlyosan károsító tartalom.

Az NMHH tájékoztatása szerint 2017 első felében is az eddigiek szerint alakult a társadalmi sokszínűség szempontjából kiemelt csoportok – mint például a nemzeti kisebbségek, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők, a civil szervezetek, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak vagy az egyházak – együttes megjelenésének aránya a hatóság által vizsgált tíz televíziós és rádiós hírműsorban.

Összes megjelenésük aránya 17,5 százalék volt, hasonlóan az elmúlt évek 17 és 19 százalék közötti megoszlásaihoz. A médiatanács által elfogadott hatósági jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összességében 43,5 százalékban, újfent jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,8 százalék) – ezen belül legtöbbször a fiatalok, illetve a nyugdíjasok – és a civil szervezetek (19,9 százalék).

Emellett észrevehetően visszaestek az érdekvédelmi szervezetek, a tavaly második félévi 12,1 után 9,9 százalékra. Az összefoglaló az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, továbbá a Magyar Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsoraira terjed ki. A teljes tanulmány – a korábbi időszakokra vonatkozó jelentésekkel együtt – elolvasható az NMHH honlapján.

az eredeti hír itt elérhető