Debrecen Hotels

Görögkatolikus turisztikai látogatóközpont épül Debrecenben – látványtervekkel!

  2019 máj 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

Új turisztikai látogatóközpontot épít a Hajdúdorogi Főegyházmegye és Debrecen önkormányzata az Attila téren. A 360 négyzetméter alapterületű épület alapkövét Kocsis Fülöp érsek metropolita és Papp László polgármester 2019. május 23-án helyezte el.

Az 1910-ben egyházi, állami és városi összefogásból felépült Attila téri Istenszülő oltalma görögkatolikus templom a városrész egyik meghatározó épülete. A templom melletti telken épülhet fel az a turisztikai látogatóközpont, amely egyaránt segít megismerni a debreceni görögkatolikusok történetét és szolgál találkozóhelyül a gyülekezet számára.

A kétszintes épület földszintjén turisztikai kiállítóteret alakítanak ki, ez lesz az épület központi helyisége. A földszinten emellett a központot kiszolgáló adminisztratív helyiségeket és szociális blokkot helyezik el. Az emeleten a gépészet mellett egy osztatlan nagyobb tér is lesz.

A belső udvaron parkolók, valamint a gyerekek számára egy kisméretű játszótér/játszósarok is megépül.

Debrecen önkormányzata minden olyan egyházi fejlesztés támogat, amely a debreceniek mindennapjait teszi jobbá vagy növeli a város ismertségét. A látogatóközponttal az Attila téren elkezdődhet egy görögkatolikus negyed kialakítása – a templommal, az általános iskolával, az óvodával – ugyanúgy, ahogy létezik református negyed a Nagytemplom környezetében, római katolikus központ a Szent Anna utcán vagy zsidó negyed a Pásti utca környékén.

A Hit és kultúra címet viselő uniós pályázaton Debrecen önkormányzata 70 millió forintos támogatást nyert a beruházáshoz, amelyet a görögkatolikusok további bruttó 125 millió forinttal egészítenek ki. A turisztikai látogatóközpont a tervek szerint 2020 májusában készül el.

Fotó: Miskolczi János