Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba?

2018.01.30

Nagykamarás, Körösszegapáti és Szekszárd után Budapesten is bemutatkozik a „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című művészeti projekt. Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor nyáron egy dinnyetermelővel, egy libatenyésztővel és egy borásszal kötött rendhagyó csereüzletet: a művész olajfestményt készített a gazdaságról, cserébe pedig arra kérte vendéglátóit, hogy forgassanak kisfilmet a mindennapos munkájukról. A festmények és a filmek Budapesten először a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum január 30-án nyíló „Közös ügyeink” című kiállításán lesznek láthatók.  A megnyitó alkalmával „Gazdafilmek Éjszakája” címmel, az alkotók és a gazdák részvételével filmbemutatót is tartanak. A program ingyenes.

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezés Magyarországon 2017.  júliusában indult el a Ludwig Múzeum nemzetközi CAPP Művészeti Együttműködés Programjának támogatásával. Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor három gazdaságban töltött egy-egy hetet. A projekt során Sallai János nagykamarási dinnyetermelővel, Kovács Orsolya körösszegapáti libatenyésztővel, valamint Sárosdi Róbert és Judit szekszárdi borászokkal dolgoztak együtt. A vándorfestő szerepét magára öltő Antje Schiffers a gazdaságról vagy tanyáról készített olajfestményért cserébe arra kérte vendéglátóit, hogy forgassanak kisfilmet, és mutassák be, hogyan gazdálkodnak. Az elkészült kisfilmeket november-december folyamán a gazdák településein a helyi közösségeknek vetítették először, 2018. január 30-tól pedig Budapesten első alkalommal a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum „Közös ügyeink” című kiállításának részeként láthatóak a gazdák mindennapjait megörökítő festmények és filmek.

A „Közös ügyeink” című kiállítás megnyitója január 30-án 18 órakor kezdődik, majd a filmeket 19 órától vetítik az alkotók és a gazdák jelenlétében, a bemutatót kötetlen beszélgetés zárja. A program ingyenes. A kiállítás részeként március 18-ig mind a filmek, mind a festmények megtekinthetők.

 

A filmek:

A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” kezdeményezés eltérő valóságokba, személyes élethelyzetekbe, valamint különböző agrárágazatok működésébe és kihívásaiba ad betekintést. Sallai Jánossal a dinnyeszezon feszültséggel teli hétköznapjait élhetjük át, a szedéstől a budapesti nagybani piacra való utazásig. Filmje a kistermelők küzdelmeibe avatja be a nézőt, éleslátással és humorral vázolja fel az alacsony felvásárlási ár miatt éves rendszerességgel tiltakozó gazdák helyzetét.

Ugyan a hízott libamáj hungarikumnak és fontos exportcikknek számít, az elmúlt években az ágazatot a libatömés és tépés gyakorlata kapcsán, az állatvédő szervezetekkel kialakult állóháború tette próbára. Kovács Orsolya arról számol be, hogy mit jelentett ezek között a körülmények között elindítani a saját gazdaságát és fiával, Monok Sándorral közösen készített filmjükben a libaelőnevelés nagy gondosságot és szakértelmet igénylő munkájáról festenek árnyalt, korántsem fekete vagy fehér képet.

Sárosdi Róbert és Judit a a szüret utolsó hajrájába és a szekszárdi borgazdálkodásba adnak bepillantást. A sikerágazatnak kikiáltott borászat manapság kivételes helyzetnek örvend, ám nem volt ez mindig így: Szekszárd a szocializmus alatt háttérbe szorított borvidéknek számított, melynek nem voltak saját borai. Sárosdi Róbert édesapja, Ferenc a rendszerváltás után az elsők között kezdett el palackozott borokat készíteni.

 

A kiállítás:

A művész-kurátor páros tudatosan igyekezett olyan ágazatokra fókuszálni, amelyek szimbolikusak a magyar mezőgazdaság szempontjából, de sok kérdést is felvetnek. A „Közös ügyeink” című kiállítás alkalmával nemcsak az egyhetes együttműködések eredményeként készült festményeket és filmeket mutatják be, hanem a közösségi alkotófolyamatba és a gazdák településein megvalósult filmbemutatókba is betekintést nyújtanak. Művészeti installációjuk része Antje Schiffers gazdafilm-gyűjteménye is, amely a 2000 óta futó „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” projekt európai és afrikai gazdákkal együttműködésben készült filmjeivel várja a látogatókat.

 

„Közös ügyeink” – A CAPP Művészeti Együttműködés Program zárókiállítása

A „Közös ügyeink” című kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP (Collaborative Arts Partnership Programme) Művészeti Együttműködés Programjának záróeseménye. A CAPP 2015-2018 a közösségi együttműködésen alapuló művészeti munkákat támogatta, képzőművészek és közösségek párbeszédét segítette elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén. A pályázati úton kiválasztott művészek és partnereik 2017 folyamán hét különböző projektet valósítottak meg, budapesti és vidéki helyszíneken. A kiállítás és a kísérő kiadvány fotókon, filmeken, műtárgyakon keresztül mutatja be az együttműködésen alapuló művészeti gyakorlat legfrissebb eredményeit.

A kiállításról bővebben: http://www.ludwigmuseum.hu/site.php?inc=kiallitas&kiallitasId=1052&menuId=43   

A SZERETEK GAZDA LENNI, AZ IS SZERETNÉK MARADNI projekt támogatói:

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, CAPP – Collaborative Arts Partnership Programme, Kreatív Európa Program – Európai Unió, Nemzeti Kulturális Alap, Erste Alapítvány, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen.

Partnerek: Körösszegapáti Nagyközségi Önkormányzat, Nagykamarás Község Önkormányzata, Babits Mihály Kulturális Központ (Szekszárd).

Bővebb információ:

Honlap: www.szeretekgazdalenni.net

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/860226834181091/

https://www.facebook.com/szeretekgazdalenni/

http://www.ichbingernebauer.eu/ (angol és német nyelven)

HÁTTÉR:

Antje Schiffers (1967) nemzetközileg elismert képzőművész, aki Berlinben él és dolgozik. Vándorfestő, virágrajzoló, bérművész – Schiffers előszeretettel ölt magára más-más szerepeket, s ezáltal sokoldalú művészeti tevékenységének – rajzainak, festményeinek, videómunkáinak és szövegeinek – a legkülönbözőbb társadalmi csoportok mindennapos életét teszi meg főtémájává. Bevett stratégiája a barter, amelynek értelmében saját alkotásait cseréli mások videóira, szövegeire, és hétköznapi tárgyaira. Munkája gyakran emlékeztet egyfajta szociológiai terepmunkára, amely a művészet szerepét és jelentőségét vizsgálja különböző kultúrákban. A „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című kezdeményezést 2000-ben Thomas Sprengerrel közösen indította el.
Schiffers együttműködéseivel rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, többek között olyan neves intézményekben, mint a Secession (Bécs), GfZK (Lipcse), Hamburger Bahnhof (Berlin), Whitechapel Gallery (London), Haus der Kulturen der Welt (Berlin), Lentos Museum (Linz), Skirball Museum (Los Angeles), MUSAC (León).
http://www.antjeschiffers.de

Erdődi Katalin (1980) független kurátor, aki Bécsben és Budapesten él és dolgozik. Számos rendhagyó hazai kezdeményezés elindítója, többek között a köztéri és helyspecifikus művészeteket bemutató nemzetközi PLACCC Fesztivál (2008-2011), valamint a kortárstáncot és városi tereket összekapcsoló Body Moving programsorozat (2009-2014) alapítója és társkurátora, illetve a városi méhészkedést képzőművészettel és társadalomkritikával ötvöző „Közösségi Méz” projekt (2013) kurátora. Jelentős hazai és külföldi művészeti intézményekkel dolgozott együtt úgy, mint Trafó Kortárs Művészetek Háza, Ludwig Múzeum/Ludwig Inzert, Lipcsei Kortárs Művészeti Múzeum, brut Bécs, imagetanz Fesztivál Bécs. Jelenleg a Bécsi Képzőművészeti Egyetem PhD-in-Practice, valamint a University of Reading és a Zürichi Művészeti Egyetem kurátori Phd programjának hallgatója, melynek keretében posztszocialista vidéki térségekben kutatja a művészeti és kurátori intervenció lehetőségeit.

 

További információ a „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” projektről:

 

Tölgyi Kriszta

sajtóreferens

+36-30-9-159-002

tolgyikriszta@gmail.com

 

az eredeti hír itt elérhető