Galambok királynője a debreceni állatkertben

2018.08.14

28 tojásban eltöltött nap után július 26-án látta meg a napvilágot a 4. koronásgalamb-fióka, aki a Nagyerdőn kelt ki. Így a pompás koronásgalamb érkezésével Debrecenben található Magyarország legnagyobb kolóniája.

Az egyetlen tojást rakó szülők a kikelést követően a fiókát közösen gondozzák. A fiatal madár egy hónapos korában hagyja majd el a fészkét, de szülei még további egy hónapig etetik. E galambfaj a galambok között matuzsáleminek számító kort, akár 50 évet is megérhet. A rendkívül látványos madarat az állatkert látogatói már a röpdéjében láthatják.

Koronás galambfióka (3)

A világ legnagyobb galambja Európában összesen 15 állatkertben található meg és az elmúlt egy évben a Debreceni Állatkerten kívül csupán egy állatkertben szaporodtak. Magyarországon a Fővárosi Állat- és Növénykertben láthatóak még koronás galambok.

Nyugat-Pápua címerállatát jelenleg elsősorban a vadászat, az élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem fenyegeti. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Debrecenben az Európai fajmegmentési program (EAZA ESB) keretében 2015 óta láthatóak pompás koronás galambok.

az eredeti hír itt elérhető