Debrecen Hotels

Felfedezők a Science Caféban

  2019 jan 29 / #debrecen
Google ads
Google ads
„Megérkezett a civilizáció a déli Csendes-óceán lakatlan szigeteire” címmel Radócz László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének vezetője tart előadást a környezetszennyezés hatásairól.

Tavaly ősszel egy 14 fős kutatói csapatban, 4 európai között egyedüli magyarként Radócz László is részt vett abban a nemzetközi expedícióban, amely a Ducie korallsziget természeti környezetének átalakulását vizsgálta. A csendes-óceáni szigeten 10 éve járt utoljára tudományos kutatócsoport.

– A szigetvilág szigorúan védett természeti környezet, így már a belépés is csak speciális engedélyek birtokában volt lehetséges. A 2,4 km hosszú és 1,6 km széles korallsziget teljesen lakatlan, kiemelt természetvédelmi terület. A 70 hektárnyi földrész érdekessége, hogy legnagyobb tengerszint feletti magassága mindössze 4 méter – mutatta be a helyszínt a hírek.unideb.hu oldalnak Radócz László.

 

Az expedíció fontos feladata volt az élővilág mellett a sajnos már ide is elérkező tengeri plasztikszennyeződés negatív hatásainak vizsgálata, ami abban a térségben az „emberi civilizáció” egyetlen nyoma…

Az előadás a természetvédelmi hatások bemutatása mellett sok hasznos információt nyújt a szigetvilág regényes történetéről is, de az oda- és visszaút, a szigeten eltöltött idő, valamint a kutatómunka kalandos részleteit is megismerhetik az érdeklődők.

A Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2019. január 30. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)