Debrecen Hotels

Felelőtlen előzési manőver okozott súlyos balesetet

  2019 jún 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki éjszakai sötétségben, jobbra ívelő útkanyarulatban kezdett előzni, melynek következtében összeütközött a vele szemben szabályosan haladó gépkocsival.

A vádlott 2018. december 11-én 19.00 óra körüli időben az általa jogszerűen használt személygépkocsival egyedül közlekedett a 4814-es számú közúton, Létavértes felől Debrecen irányába. A fenti helyen és időpontban éjszakai sötétség, borult idő volt, az aszfalt normál és száraz felületű.

A hosszúpályi férfi haladása során egy nehezen belátható, jobbra ívelő útkanyarulathoz érkezve meg akarta előzni a vele azonos irányban, előtte haladó gépjárművet, ezért áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba. Az áttérés előtt azonban nem győződött meg arról, hogy elegendő hosszúságú útszakasz áll-e rendelkezésére az előzéshez.

Az út vonalvezetésének és nehezített beláthatóságának következtében a vádlott csak későn észlelte a sértett által vezetett, vele szemben szabályosan közlekedő személygépkocsit, ezért az autója első részével nekiütközött a vétlen és az útpadkára lehúzódó jármű bal oldali első részének.

A vétlen gépjárműben három személy utazott, a jobb oldali hátsó ülésen tartózkodó sértett 8 napon túl gyógyuló szegycsonttörést, valamint 8 napon belül gyógyuló egyéb zúzódásos és hámkarcolásos sérülést szenvedett. A vétlen személygépkocsi vezetőjének és harmadik utasának 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérülései keletkeztek.

A bekövetkezett baleset és a sértettek sérülései a vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként jöttek létre.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki és meghatározott időre tiltsa el őt a közúti járművek vezetésétől.