Fejleszt a DKV – gyorsabban állítják ki az ellenőrök a büntetőcsekket, kezdik a behajtást

2018.08.31

Új Pótdíj Modult vezetett be a DKV Zrt. A Társaságnál az elektronikus jegyrendszer, az e-sziggel történő utazás és az online bérletvásárlás lehetőségének köszönhetően egy olyan összetett informatikai rendszer valósult meg, mely számos fejlesztést, szolgáltatást hordoz magában. A rendszer továbbfejlesztésének az eredménye az úgynevezett POMO bevezetése, melynek eredményeként a Társaság megkezdi a 2017. utolsó negyedévében kiszabott pótdíjak behajtását.

A POMO-nak köszönhetően, az eddigi két különálló adatrögzítési és ügykezelési rendszer, most már egyazon felületen könnyíti meg mind az utasok, mind pedig az ellenőr és ügyintéző kollégák munkáját.

A rendszer lényege, hogy

ha az ellenőrök pótdíjaznak, a felvett adatok azonnal egy zárt, minden törvényi és adatvédelmi kötelezettségnek megfelelő, emberi beavatkozás nélküli rendszerbe kerülnek. A közeljövőben pedig a helyszínen a speciális adatrögzítő és nyomtató segítségével néhány másodperc alatt elkészül a pótdíjról szóló bizonylat. Ez jelentősen meggyorsítja az ügymenetet és lerövidíti az utasok számár olykor kellemetlen helyzetet.

Az egységes rendszer lehetővé teszi azt is, hogy a pótdíjakkal kapcsolatos esetek könnyen átláthatók legyenek, a feldolgozásuk ideje pedig jelentősen lerövidül. Az Ügyfélszolgálaton egy kattintással lekérdezhető, hogy az egyes pótdíjazási esetek mely szakaszban tartanak, mekkora a büntetési tétel, valamint az esetleges ügyhöz tartozó észrevétel-kezelés is megjelenik, amolyan elektronikus ügy-dosszié formában.

A rendszerfejlesztésnek köszönhetően, a DKV Zrt. a 60. napon túli pótdíj eseteket, melyek már az ügyvédi szakaszhoz érkeztek átadja az illetékes ügyvédi irodának, amely

szeptemberben megkezdi a 2017. utolsó negyedévében – azaz szeptember, október, november és december hónapban – kiszabott pótdíjbüntetési ügyek rendezését.

Az ügyvédi iroda az érintetteknek tájékoztató levelet, úgynevezett per előtti felszólítást küld arra vonatkozóan, hogy mennyi a büntetési tétel. Ez alap esetben a vonaljegy árából, a pótdíj összegéből és az ügyvédi díjból tevődik össze. Ennek az összegnek a befizetésére 15 nap áll rendelkezésre.

Abban az esetben, ha a megadott határidőig a pótdíjat nem rendezik, az ügyvédi iroda a DKV Zrt. megbízásából az ügyet végrehajtásra átadja a bíróságnak. A pótdíj összeg ebben az eljárási szakaszban tovább emelkedik, mivel a bliccelő utasnak az alap pótdíj összegén túl, a teljes ügyvédi költséget, az illetéket, a bírósági eljáráshoz kapcsolódó szakértői díjakat, az adminsztratív jellegű költségeket és a perköltséget is meg kell fizetnie.

Jogerős bírósági ítéletet követően a pótdíjat végrehajtási eljárás keretében kell megfizetni, akár a fizetésből is levonható tartozási tétellé válik.

A DKV kéri az érintett utasainkat, hogy a további kellemetlenségek elkerülése érdekében legkésőbb a felszólító levélben megjelölt határidőig rendezzék tartozásukat a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. felé.

DKV

az eredeti hír itt elérhető