Debrecen Hotels

Ez okozta a legtöbb balesetet Debrecenben – összegzett a rendőrség

  2018 jún 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Rendőrkapitányság összegezte az év elmúlt időszakának közlekedésbiztonsági tapasztalatait. A városban történt közlekedési balesetek vizsgálatakor megállapítható, hogy azok bekövetkezésének legfőbb okai a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbségi szabályok be nem tartása, a vasúti, valamint közúti fényjelzőkészülékek jelzésének figyelmen kívül hagyása és a kanyarodási, irányváltoztatási szabályok megszegése.

A gépjárművel közlekedőknél védtelenebbek a gyalogosok, illetve kerékpárosok, akik a közúti közlekedési balesetek esetében nagy valószínűséggel sérülést szenvednek. Tapasztalatok szerint a gyalogosok részéről gyakori baleseti ok a tömegközlekedési eszköz, más jármű vagy építmény takarásából történő kilépés és a tiltott helyen történő áthaladás. Sok esetben fordul elő, hogy többsávos úton, a járművek között haladnak át a gyalogosok, amellyel – leginkább a saját épségüket veszélyeztető – balesetveszélyes helyzetet teremtenek.

A kerékpárral közlekedők számtalan esetben biciklizve kelnek át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, amely nem csak szabálytalan, de nagymértékben növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

A nyári időszakra tekintettel a megnövekedett járműforgalom mellett, a motorkerékpárosok jelenlétére is számítani kell. A motorosok a forgalmi okból álló gépjárművek mellett és között a gyorsabb közlekedés érdekében elhaladhatnak, ugyanakkor fontos, hogy ilyenkor a motorkerékpárt vezetőnek is nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő oldaltávolság betartására és a deffenzív vezetésre.

Minden járművezetőre vonatkozik, hogy szeszesital fogyasztása után vezetni – a biztonságos vezetésre alkalmas kerékpáros kivételével – tilos!

A közlekedés akkor működik jól és akkor nem történik baleset, ha a rá vonatkozó szabályokat mindenki betartja. A közlekedés során egy szabályszegés eredményeként bárkiből lehet elkövető és áldozat egyaránt, ezért közösen kell tennünk, hogy ez ne történjen meg. Régi szlogen a „Mindenkit hazavárnak”, ennek elérése érdekében úgy is kell részt venni, viselkedni a közúti közlekedés során.

Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy a balesetek megelőzése érdekében 2018 júniusában a rendőrség fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket fog végrehajtani, főként Debrecenben, illetve az egész megye területén.

A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a forgalomban résztvevőket, hogy a szabályokat mindig betartva, toleránsabban, nagyobb odafigyeléssel közlekedjenek. Ne feledjék, egy baleset is sok.

Mutassuk meg, hogy Debrecenben vigyázunk egymásra!