Ez okozhatta a tömeges mérgezést Szerepen

2017.12.20

Mérgezést okozó metil-alkohol-tartalmú italokat foglaltak le Hajdú-Bihar megyében – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel. A Hajdú-bihari Szerep községből kedd estig 20 embert vittek kórházba mérgezés gyanújával.

A közlemény szerint a NAV pénzügyőrei “közkedvelt” röviditalos, például whiskys üvegekben tárolt, feltételezhetően metil-alkohol-tartalmú alkoholos italokat foglaltak le Hajdú-Bihar megyében. Az italokból 20 ember már fogyasztott, őket mérgezéses tünetekkel kórházban ápolják – írták.

A mérgező italokat eredeti, a kereskedelemi forgalomból visszagyűjtött, illetve a szelektív hulladékgyűjtőkből származó üvegekbe töltötték és a házilag színre fújt kupakokra “Duty Free Shop” feliratú papírcímkéket ragasztottak. A hazai gyomorkeserűs üvegből hiányzik az utántöltést gátló eszköz. Zárjegy egyik terméken sincs.

“Fontos, hogy csak megbízható forrásból beszerzett alkoholos italokat vásároljanak, és senki ne fogyasszon zárjegy nélküli üvegekből, különösen az olyan üvegekből ne, amelyekre az előbbi leírás illik” – áll a Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy, vám- és jövedéki szóvivő által jegyzett közleményben.

A betegeket debreceni klinikákra, a karcagi és a berettyóújfalui kórházba vitték.
Többségüket – köztük hat gyermeket – debreceni klinikákra szállították. A Debreceni Egyetem tájékoztatása szerint két beteg állapota súlyos. Többen művesekezelést kaptak.

Kardos József Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezető mentőtiszt az MTI-nek elmondta: három embert vittek a karcagi Kátai Gábor Kórházba.

A Püspökladányi Rendőrkapitányság az ügyben testi sértés miatt rendelt el nyomozást.

az eredeti hír itt elérhető