Európai Bizottság: a biztosok részt vehetnek az EP-választási kampányban

2019.02.07

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki arról, milyen etikai normák vonatkoznak a májusi európai parlamenti választások kampányában szerepet vállaló uniós biztosokra, ugyanis a bizottság etikai kódexe lehetővé teszi, hogy a biztosok, akár elnökjelöltként részt vehetnek az EP-választási kampányban – közölte szerdán az uniós bizottság.

Mint közölték, az uniós bizottság 2018 januárjában módosította a magatartási kódexet annak érdekében, hogy az uniós biztosok – akár az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltként – tevékenyen részt vehessenek az európai parlamenti választási kampányban anélkül, hogy ideiglenesen le kellene mondaniuk a bizottságban betöltött tisztségükről.

Az iránymutatás értelmében az európai parlamenti választási kampányban részt vevő biztosoknak tájékoztatniuk kell az elnököt arról, hogy milyen szerepet kívánnak betölteni a kampányban. Biztosítaniuk kell az intézményi folytonosságot, és továbbra is el kell látniuk a feladataikat. Ez elsősorban a bizottság döntéshozatali eljárásában való részvételükre, továbbá a biztosi tárcájukkal összefüggő tennivalóik és intézményi feladataik ellátására vonatkozik.

Nem használhatják a bizottság emberi vagy anyagi erőforrásait a kampányhoz kapcsolódó tevékenységek céljára. Gondoskodniuk kell például arról, hogy kampánycélú utazásaik költségeit ne az uniós bizottság viselje, illetve hogy a bizottság alkalmazottai ne vegyenek részt kampányeseményeik szervezésében.

Nyilvános felszólalásaik alkalmával egyértelművé kell tenniük, hogy biztosként tesznek-e nyilatkozatot, vagy pedig kampánybeli szerepükből adódóan nyilatkoznak meg. A kampányban való részvétel során továbbra is az előírt függetlenséget, feddhetetlenséget, méltóságteljes magatartást, lojalitást és körültekintést kell tanúsítaniuk – húzták alá.

Nem szabad olyan álláspontot képviselniük, amely nem egyeztethető össze titoktartási kötelezettségükkel, vagy sérti a kollegialitás elvét, továbbá nem bírálhatják az uniós bizottság döntéseit és állásfoglalásait, és nem is határolódhatnak el azoktól.

A közösségi médiában való megjelenés esetében is egyértelművé kell tenniük, hogy biztosi vagy kampányrésztvevői minőségükben nyilatkoznak meg. Nem használhatják a bizottság honlapját a kampány céljaira, és az uniós intézmény helyiségeit sem használhatják fel kampánycélú találkozók helyszíneként.

Ha bármikor olyan helyzet állna elő, amelyet a magatartási kódex értelmében indokoltan összeférhetetlenségnek lehetne tekinteni, a biztosoknak tájékoztatniuk kell az elnököt, aki ezt követően meghozza az általa megfelelőnek ítélt intézkedéseket – áll a bemutatott iránymutatásban.

az eredeti hír itt elérhető