Debrecen Hotels

Európai Antibiotikum Nap 2018: közös érdekünk, hogy véget vessünk a szükségtelen antibiotikum-használatnak

  2018 nov 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

A 11. Európai Antibiotikum Nap alkalmából az Európai Bizottság ma közzétette az antibiotikumokkal kapcsolatos ismereteket és általános alkalmazási tendenciákat feltérképező új Eurobarométer felmérés eredményeit.

Ebből az derül ki, hogy pozitív elmozdulás figyelhető meg az antibiotikumok használatában: a megkérdezettek 32 %-a (Magyarországon: 33%) nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt tizenkét hónapban szedett antibiotikumot, míg ez az arány a 2009. évi felmérésben még 40 % volt. Az antibiotikumok alkalmazása ugyanakkor sok esetben szükségtelen volt – 20 %-ukat (HU: 28%) influenza vagy megfázás ellen vették be, 7 %-ukat (HU: 10%) pedig orvosi rendelvény nélkül alkalmazták. A válaszadók 66 %-a (HU: 47%) volt tisztában azzal, hogy az antibiotikumok megfázás esetén nem használnak, és 43 %-uk (HU: 37%) tudta, hogy az antibiotikumok nem hatásosak vírusokkal szemben. A jelentésből az is kiderül, hogy az emberek több mint kétharmada (67 %, a magyar válaszadók körében 66%) szeretne többet tudni az antibiotikumokról.

Az elmúlt 15 évben az EU élen járt az antimikrobiális rezisztencia elleni fellépés terén. Tavaly elfogadásra került az antimikrobiális rezisztenciára vonatkozó új és átfogó uniós cselekvési terv, amely meghatározza a Bizottság antimikrobiális rezisztencia leküzdésére irányuló célkitűzéseit az emberi egészség, az állategészségügy és a környezetvédelem területén.