Debrecen Hotels

Európa bajnok lett Debrecenben az U18-as 3×3-as kosárlabda-válogatott

  2018 Sze 03 / #debrecen
Google ads
Google ads

Európa Kupának hívják, de ez ebben a korosztályban az Európa-bajnokságnak felel meg.Mindkét magyar együttes meglepetést okozott a debreceni 3×3-as kosárlabda Európa-kupán. A fiúk hatalmas bravúrral hódították el vasárnap a győzelmet, a címvédő lányok viszont csak nyolcadikak lettek.

Földi Attila címvédő leányválogatottja már a negyeddöntőben alulmarad a belgákkal szemben. Az utanpotlassport.hu összefoglalója szerint az első percekben mindössze egyetlen pontot tudtak szerezni a mieink, semmi nem jött össze bentről és kintről sem. Ráadásul a büntetők kiharcolásában is sokkal jobb volt az ellenfél. Hárompotnos hátrányból 3-4-re még fel tudtak jönni a lányok, de onnantól folyamatosan csak nyílt az olló, s végül öt dobott pontnál megállt a csapat. Ezzel egyértelműen nem lehetett partiban… Összességében simán, 10−5-re verte Földi Attila alakulatát Belgium.

Tóth Orsolyáék így a nyolcadik helyen zárták a megméretést. A vezetőedző teljes mértékben magára vállalta a meglepő szereplést. Mondván, keveset készült az együttes, puha kezű volt és felesleges pihenőket adott a játékosainak. Erről bővebben a hétfői értékelésünkben lehet majd olvasni. Némi vigaszdíj lehet a gárdának, hogy Belgium végül megnyerte az Európa-kupát, a döntőben 12−4-re múlta felül Franciaországot.

A ráadás első egypontos kosarát is az ellenfél dobta, egyre inkább szorult a hurok, ám ekkor Frank beverte újabb kintijét (21−20), amivel bejuttatta a magyar válogatottat az Európa-kupa döntőjébe – először a sportág fiú szakágának történetében − írja a kezdo5.hu. A Szarvas Gábor vezette fiúválogatott viszont nagyon komoly szinten kosárlabdázott egész nap. Először nagy csatában az addig veretlen németeket győzte le magabiztosan, 22−16-ra, majd az elődöntőben a spanyolokon túljutva verekedte be magát az esti fináléba. Nem is akárhogyan; az elején nem úgy tűnt, hogy meglehet ez a párharc, hiszen a kintről korán többször is betaláló spanyolok már 10−5-re vezettek, ám ekkor sikerült szigorítani a védekezésen, Bencsik Barnabás megmozdulásaival és a távolról nagyon „vagányan” tüzelő Frank Áron extra kosaraival visszajöttek a srácok, Martinez Ralf és Mokánszki Máté pedig a palánk alatt „tett rendet”, így 18−15-nél közel voltak ahhoz, hogy lezárjuk a meccset. Ez azonban nem sikerült, a spanyolok egalizáltak, s végül hosszabbításra került sor.

A döntőben azzal a szerb együttessel kellett szembenézniük Mokánszkiéknak, amely hosszabbításban már egyszer legyőzte őket a csoportkörben.

A találkozó pontosan annyira kiegyenlítetten kezdődött, ahogyan azt előzetesen várni lehetett: fej-fej mellett haladt a két gárda, ám három perc után a szerbek alakítottak ki maguknak két pontos előnyt. Ekkor jött Mokánszki kintről. Nem is egyszer, kétszer, rögtön megfordította az állást. Sőt, a fiúk ötpontosra növelték a különbséget ezután.

Próbált kapaszkodni az ellenfél, azonban csak megközelíteni tudták a mieinket. Ralf Martinez parádés zsákolásokat mutatott be, s Mokánszki is  szórta a kosarakat. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a magyar U18-as 3×3-as kosárlabda-válogatott a 20-18-as sikerrel megnyerte Európa-kupát, tehát Európa-bajnok lett! Fiúvonalon erre eddig még soha nem volt példa.

U18-as 3×3-AS EURÓPA-KUPA, DEBRECEN
Végeredmény
Fiúk
1. MAGYARORSZÁG, 2. Szerbia, 3. Spanyolország
Leányok
1. Belgium, 2. Franciaország, 3. Oroszország, …8. MAGYARORSZÁG