Debrecen Hotels

EU-s pénzből épülnek új bölcsődék Debrecenben

  2019 máj 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

Négy új bölcsődét épít, egyenként átlagosan 100 férőhellyel a következő néhány évben a debreceni önkormányzat. A fejlesztés után mintegy 400 új férőhely létesül annak érdekében, hogy az egyre nagyobb igényeket ki tudja szolgálni a város.

Debrecenben jelenleg 12 tagintézményben 1100 gyermek jár bölcsődébe. A jelenlegi férőhelyszám viszont nem elégíti ki a városi igényeket. A tavalyi nevelési év elején már volt olyan jelentkező, akiknek nem jutott bölcsődei férőhely.

Jelenleg 50 ezer bölcsődei férőhely van az országban, amit a kormány 2022-ig 70 ezerre szeretne bővíteni. Debrecen a Gondoskodó város program keretében nem csak a meglévő bölcsődéket és óvodákat újítja fel, hanem újakat is létesíteni kíván, elsősorban azokban a feltörekvő városrészekben, ahol sok fiatal család él és sok gyermek születik

– hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a témában 2019. május 24-én tartott sajtótájékoztatón az éppen felújítás alatt álló Ősz utcai intézményben.

Debrecen-Józsán jelenleg 426, három évnél fiatalabb gyermek él, miközben bölcsődei ellátás nincs a városrészben. Ezért ott két bölcsőde létesül: Felső-Józsán a Gönczy Pál utcai óvoda mellett lesz egy úgynevezett konténer-bölcsőde. Erre a fejlesztésre pályázatot nyújtott be az önkormányzat március közepén, az elbírálás és a közbeszerzési eljárás után itt indulhatnak el leghamarabb a kivitelezési munkálatok. Az egyre nagyobb igény miatt Alsó-Józsán is épül egy intézmény, a tervek szerint egy 96 férőhelyes, 8 csoportszobás bölcsőde.

TOP-forrásból (EU-s pénzek lehívására szolgáló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) épül új bölcsőde a Postakert utcán 96 férőhellyel, valamint egy a Tócóvölgyben, a létesítendő óvoda mellett.

Debrecen több mint 3 milliárd forintot fordít a négy új bölcsőde létesítésére és további több mint 2 milliárd forintot a meglévő 12 tagintézmény korszerűsítésére, melyek közül hatot teljes mértékben felújít a város.

Az Ősz utcai intézmény 50 éve épült és eddig jelentősebb felújításon nem esett át. Most 413,8 millió forintból teljes energetikai korszerűsítést végeznek el. Kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet, korszerűsítik a fűtési és elektromos rendszereit. A kivitelezés jelenleg 80 százalékos készültségben van, szeptemberre visszaköltözhetnek az épület földszintjére a bölcsődések, az emeletre pedig az óvodások.