Debrecen Hotels

EU-ET: minden körülmények között és minden esetben tilos a halálbüntetés kiszabása

  2018 okt 09 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Unió és az Európa Tanács minden körülmények között és minden esetben határozottan elítéli a halálbüntetést, mert sérti az emberi méltóságot, és olyan kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot jelent, amely ellentétes az élethez való joggal – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európa Tanács (ET) főtitkára kedden.

Federica Mogherini és Thorbjorn Jagland a halálbüntetés elleni európai és világnap alkalmából kiadott közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés kiszabása és végrehajtása megindokolhatatlan, elrettentő hatása nem bizonyított, és a bírói tévedéseket visszafordíthatatlanná teszi.

Arra emlékeztettek, hogy az EU és az ET valamennyi tagállama eltörölte a halálbüntetést. A halálbüntetés jogszabályi vagy gyakorlati alkalmazásának eltörlése az Európa Tanácsba való felvétel előfeltétele, továbbá az Európai Unió Alapjogi Chartája, valamint az emberi jogok európai egyezménye a halálbüntetés abszolút tilalmát írja elő.

A politikusok nyilatkozatukban felszólították az összes olyan országot, amely még alkalmazza a halálbüntetést, hogy a függőben lévő halálbüntetéseket módosítsák börtönbüntetésre, és minden esetben biztosítsák, hogy a fogva tartási körülmények összeegyeztethetők legyenek az emberi méltósággal.

Kijelentették, a nemzetközi joggal összhangban ahol létezik halálbüntetés, ott sem szabad ezt a büntetési formát kiskorúakon, várandós nőkön, illetve mentális zavarban szenvedő vagy értelmi fogyatékossággal élő embereken végrehajtani. Ezen kívül nem fogadható el a halálbüntetés alkalmazása gazdasági bűncselekmények miatt elítéltek, valamint olyanok esetében, akik önvédelem közben oltják ki támadójuk életét. A tagországoknak továbbá tartózkodniuk kell az olyan országok drogpolitikáinak támogatásától, ahol a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények halálbüntetéssel sújthatók – húzták alá.

A két intézmény tagállamainak tenniük kell azért, hogy a többi országban kiszabott halálbüntetés alkalmazásában akár közvetett módon is közreműködjenek. Ilyen lehet például olyan intézkedések elfogadása, amelyek megakadályozzák a kivégzésekhez felhasználható eszközök kereskedelmét. Mindezért az Európa Tanács és az Európai Unió továbbra is előmozdítja a halálbüntetéshez és a kínzáshoz használt eszközök kereskedelmének beszüntetésére irányuló globális együttműködést – tették hozzá.