Erős széllökések miatt másodfokú riasztást adott ki az OMSZ

2023.03.11

Kilenc megyére adott ki másodfokú (narancs) riasztást szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat az erős széllökések veszélye miatt. Hajdú-Biharban jelenleg elsőfokú riasztás van érvényben.

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékre.

Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Esőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben Vas, Zala, Tolna, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megyékben. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.

A szolgálat a kiadott veszélyjelzésben azt írja: markáns hidegfront vonul át az ország fölött, az északnyugati szél sokfelé viharossá fokozódik, a  legerősebb lökések jellemzően 70-90 kilométer/óra körül várhatók.

Kora reggel a Kisalföldön, Sopron környékén, majd a Dunántúli-középhegységben, Balatonnál, Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny, Mátra magasabban fekvő részein a déli órákig helyenként 90-100 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, majd este csillapodik a szél – írták.

Lehűlést és zivatarokat hoz egy hidegbetörés a hétvégére

az eredeti hír itt elérhető