Érkeznek a karácsonyi halak a hortobágyi halfeldolgozóból

2017.12.22

A karácsony előtti időszakban mintegy 100 tonna halat szállítanak naponta az ország legnagyobb halgazdaságából a kereskedőkhöz – jelezte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója pénteken az MTI-nek.

Simon Károly tájékoztatása szerint az idén 1500 tonna halat értékesítenek, aminek 60-70 százalékát karácsonykor szállítják a boltokba.

A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, illetve ragadozó, harcsa és süllő. A halak 90 százalékát belföldön értékesítik, 20 százalékát Romániába és Lengyelországba viszik – ismertette a vezérigazgató.

Simon Károly elmondta azt is, hogy a 125 dolgozót foglalkoztató hortobágyi halgazdaság 100 százalékos állami tulajdonban van, 5500 hektáros működési területükből 3600 hektár a tófelület. Saját keltetőjük és feldolgozó üzemük van, több termékük bio-minősítésű.
A tavak lehalászását októberben kezdték meg, a karácsonyi ünnepekre telelő tavakból szállították a halakat, az utolsó idei karácsonyi szállítmányt péntek délután indítják – közölte Simon Károly az MTI-vel, megjegyezve, hogy a halértékesítésből származó idei árbevételük meghaladja az egymilliárd forintot.

az eredeti hír itt elérhető