Debrecen Hotels

Erdogan megköszönte Magyarországnak a török EU-csatlakozáshoz nyújtott támogatását

  2018 okt 08 / #debrecen
Google ads
Google ads

Törökországban 3,5 millió szíriai és 500 ezer iraki menekült él, és az ankarai vezetés a menekültkérdésben segítséget vár európai és más országoktól – mondta Recep Tayyip Erdogan, a Török Köztársaság elnöke kérdésre válaszolva hétfőn az Országházban.

A török államfő az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: “ha minden kaput megnyitnánk, akkor egész más kép tárulna elénk.” Egyúttal azt is elmondta, hogy már megkezdődött a menekültek visszatelepülése, több ezer szíriai már visszatért hazájába.

A tárgyalás témáival kapcsolatban kiemelte:

továbbra is nagyon fontos az együttműködés Magyarországgal, meg kell erősíteni a magyar-török kapcsolatokat.

Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: a két ország együttműködése több területen kitűnő. Kitért a felső szintű stratégiai tanács munkájára, közölve: jövő tavasszal lehet a tanács következő ülése, ezúttal Magyarországon. Az ülés újabb lendületet adhat a kétoldalú stratégiai együttműködésnek – mondta.

A török elnök megköszönte Magyarországnak a török európai uniós csatlakozáshoz nyújtott támogatását.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a folyamat már 1963-ban megkezdődött, és mindeddig csak hitegették Törökországot, amit az EU egyetlen más országgal sem tett. Azt mondta, az uniónak el kell döntenie, fel akarja-e venni Törökországot vagy sem, mert “elértünk a türelem határához”.

Recep Tayyip Erdogan arról is beszélt, hogy a gazdasági vegyes bizottság a jövő hónapban ül össze ismét, és a turizmusban rejlő lehetőségekről beszélnek majd, valamint arról, hogy a világ különböző pontjain milyen közös befektetésekre nyílik lehetőség. A török légitársaság Budapest és az indiai Mumbai között közvetlen járat indítását tervezi – tette hozzá.

Emlékezetett arra a célra is, hogy

a kereskedelem volumenét ötmilliárd dollárra emelnék. Ezt az értéket mielőbb el kell érni, és a jelenlegi tendenciák elégedettségre adnak okot

– jelentette ki.

A török államfő megjegyezte: Magyarország és Törökország szövetségesek a NATO-ban.

Emlékeztetett: öt év után érkezett ismét Magyarországra, ezúttal államfőként.

Azt mondta: a 16. században magyar területre érkezett Gül Baba sírhelyét megőrizték, restaurálták, és ez a türbe a közös múlt fontos szimbóluma. Azt is felidézte, hogy az első világháborúban egy fronton harcoltak a magyar katonák a törökökkel, és emléküket megőrzik.

Kérdésre válaszolva a török államfő üdvözölte, hogy az Európában élő törökök legalább 60 százaléka rá szavazott. Ők tudják, mi történik Törökországban – fűzte hozzá.