Debrecen Hotels

EP-választás 2019 – ez a várható végeredmény

  2019 máj 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

Május 26-án vasárnap 8 millió 11 ezer választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet.

A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd:

MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

A választópolgárok 10 277 hazai szavazókörben, 132 külképviseleten személyesen szavazhatnak, a több mint 115 ezer regisztrált választópolgár pedig levélben adhatja le szavazatát. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki.

Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson megugorja az 5 százalékos küszöböt.

A választásra minden szavazó vigye magával személyazonosságának igazolására alkalmas érvényes okmányát és lakcímkártyáját.

Az utolsó felmérések szerint a 2019-es EP-választáson 50 százalék fölötti Fidesz-győzelem várható, mandátumot szerez az MSZP, a Jobbik és a DK, míg az LMP és a Momentum sorsa kérdéses.