Debrecen Hotels

EP: ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség

  2018 Júl 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Biztosítaniuk kellene az európai uniós tagországoknak, hogy ne minősüljön bűncselekménynek a migránsoknak nyújtott humanitárius segítség – áll az Európai Parlament (EP) csütörtöki állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott állásfoglalásban mindenekelőtt emlékeztettek rá, hogy a vonatkozó uniós irányelv értelmében a tagállamok kötelesek büntetőjogi szankciókat bevezetni azok ellen, akik migránsok szabálytalan belépését, átutazását vagy tartózkodását segítik elő.
Leszögezték azonban, hogy ugyanezen irányelv kivételként rögzíti a humanitárius segítségnyújtást, ezt pedig az uniós országok “csak nagyon korlátozott” mértékben ültették át jogrendjükbe, márpedig – mint írták – a rendelkezés azt hivatott biztosítani, hogy ne vonják büntetőeljárás alá a bevándorlókat humanitárius okokból segítő egyéneket és civil szervezeteket.
A képviselők ezért a humanitárius kivételről szóló rendelkezés mihamarabbi átültetésére szólították fel a tagállamokat, az Európai Bizottságot pedig iránymutatás megfogalmazására arról, hogy a segítségnyújtásnak mely formáit nem lenne szabad büntetni. Kiemelték, hogy ez utóbbira a jogszabály egységes és egyértelmű alkalmazása miatt van szükség.
A nem törvényerejű állásfoglalásban végül rámutattak: az érintettek a hatóságokat is segítik azzal, ha humanitárius támogatást nyújtanak a rászorulóknak.
“Egyértelmű iránymutatásokra van szükség a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozóan. Különösen fontos ez most, amikor egyének és civil szervezetek megfeszített munkával embereket mentenek a tengeren és segítik őket a szárazföldön” – közölte Claude Moraes brit szociáldemokrata jelentéstevő.