Debrecen Hotels

Emlékkonferencia a Nagy Háború hőseiért

  2018 Júl 07 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Nagy Háború vége, avagy magyar katona az olasz fronton címmel rendeztek emlékkonferenciát július 4-én Debrecenben, a Kölcsey Központ Báltermében.

A Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója és a Nagy Háború centenáriuma tiszteletére rendezett eseményen többek között az első világégés előszeléről, a lövészárkokban használt kézifegyverekről, az 1918-as osztrák-magyar katonai egészségügyről, valamint a háború utolsó évének hadi eseményeiről tartottak előadásokat a szakértők.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere kérdésünkre úgy fogalmazott: kiemelten fontos, hogy a nemzeti emlékezetben méltó helyre kerüljenek azok a magyar honvédek, akik végigharcolták az első világháború négy esztendejét, megsebesültek, vagy életüket áldozták a hazáért. Debrecen városának különösen fontos megemlékezni hőseiről, hiszen ebből a toborzó kerületből sorozták be a 39-es császári és királyi gyalogezred katonáit, akik „embert próbáló körülmények között is olyan hősies helytállásra voltak képesek, amelyre méltán büszke lehet az utókor” – tette hozzá az alpolgármester, aki egyben a konferencia egyik előadója is volt.

Egyik lövészzászlóaljunk, az 5/39-es lövészzászlóalj jogelődjének tekinti a 39-es császári és királyi gyalogezredet, és nagyon sok olyan jelenlegi katonánk van, akiknek felmenői a Nagy Háború különböző frontjain áldozták fel az életüket – mondta kérdésünkre dr. Lippai Péter ezredes. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese hozzátette: a város már számos alkalommal adott otthont hasonló konferenciának, amelyek iránt mindig nagyon nagy az érdeklődés.

A konferencia további előadói volt dr. Barta Róbert, a DE BTK Történelmi Intézet Egyetemes Történeti Tanszék tanszékvezető docense, Soós Péter őrnagy, a HM Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese, Kiss Róbert zászlós, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóalj vezénylőzászlósa, dr. Kiss Gábor őrnagy, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltárának vezetője, Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke, dr. Balla Tibor alezredes, a HM HIM kutató osztályának vezetője és dr. Pollmann Ferenc hadtörténész.

A rendezvény szakmai moderátora dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész, egyetemi adjunktus volt.

bocskaidandar.hu, fotó: Rácz Tünde