Debrecen Hotels

Emelte a GDP-re vonatkozó előrejelzését a Takarékbank

  2018 jún 22 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Takarékbank elemzői enyhén, 4,6 százalékra növelték az idei GDP-bővülésre vonatkozó előrejelzésüket, szemben a három hónappal korábban várt 4,5 százalékkal, alapvetően a beruházások fellendülésére alapozva nő a gazdaság – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője pénteken Budapesten, a pénzintézet sajtótájékoztatóján.

Jelezte: az éves átlagos infláció az idén 2,7 százalék lehet, és csak a jövő év közepén érheti el tartósan a 3 százalékos célt. Elmondta: az egyre nagyobb munkaerőgondok miatt bérrobbanás következhet be, részben azért is, mert mind a régiós, mind a belföldi kilátások kedvezőek.

Kifejtette, a jelentős, 7,5 százalékhoz közeli reálbér-növekedés hatására a fogyasztás dinamikája magas maradhat. A bank elemzői szerint a lakossági fogyasztás idén 5,0 százalékkal, 2019-ben 4,7 százalékkal nő.

A bank várakozásai szerint a beruházások idén 16 százalékkal, jövőre 9,3 százalékkal bővülnek.

Suppan Gergely kiemelte: az elmúlt hónapokban, döntően külső körülmények hatására, jelentősen gyengült a forint az euróval szemben. A gyengülést a magyar gazdaság fundamentumai nem indokolják, és ezért a bank elemzői szerint 2018 végére visszaerősödhet a magyar fizetőeszköz árfolyama a korábbi időszakot jellemző 306-315 forint/eurós sávba – mondta.