Elkezdődött a Karácsony György utcai bölcsőde felújítása

2018.08.09

A TOP 6.2.1-15 kódszámú  „Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése” című felhívás keretén belül sor kerül a Debrecen Megyei Jogú Város Egyesített Bölcsődei Intézménye Karácsony György Utcai Tagintézményének komplex felújítására, korszerűsítésére és projektarányos akadálymentesítésére, illetve új eszközök beszerzésére.

Az 1973-ban megnyílt bölcsőde a Fényes udvari lakótelepen található. Az intézményben hat gyermekcsoportban összesen 60 gyermek mindennapi nevelése, gondozása zajlott. Ebből adódóan az intézmény nagyfokú igénybevételnek volt kitéve, így időszerűvé vált az épület és a játszóudvarok egyidejű, teljes felújítása.

180808-Karacsony-György-utcai-bolcsode-felujitasa-KSz-KA_45

A felújítás az ingatlan korszerűsítése mellett hozzájárul a munkafeltételek javításához, a környezettudatossághoz, az esélyegyenlőség elvének érvényesüléséhez, s lehetővé teszi a bölcsőde akadálymentes megközelítését.

180808-Karacsony-György-utcai-bolcsode-felujitasa-KSz-KA_19

A beruházás során megvalósul az épület energetikai szempontok szerinti felújítása (például: teljes körű hőszigetelési rendszer kiépítése, az elavult homlokzati nyílászárók cseréje, a lapostetős szerkezet korszerűsítése). Ezen kívül sor kerül mind a gyermekek, mind a kisgyermeknevelők, szakmai munkát segítők által használt foglalkoztató és kiszolgáló helyiségek beltéri felújítására.

180808-Karacsony-György-utcai-bolcsode-felujitasa-KSz-KA_33

Korszerűsítik az épületvillamossági és épületgépészeti rendszereket, melyekhez kapcsolódóan kiépítik a megújuló energiát hasznosító napelemes rendszert is. Emellett megtörténik az épületnek és környezetének akadálymentesítése és az épület körüli udvar és a játszóudvar fejlesztése. A bölcsőde működéséhez nélkülözhetetlen új eszközök és bútorok beszerzése is megtörténik.

A felújítás kivitelezője az Aba-Bankó Konzorcium. A kivitelezés költsége bruttó 229.083.219 Ft, melyből 187.763.916 Ft a támogatás, és 41.319.303 Ft az önkormányzat önereje. A kivitelező feladatát képezi a bölcsődét érintő külső és belső munkák elvégzése. A kivitelezés 2018 májusának végén kezdődött meg, s a munkálatok elvégzésére – szerződés szerint – 5 hónap áll a rendelkezésre.

180808-Karacsony-György-utcai-bolcsode-felujitasa-KSz-KA_4

A felújítási, korszerűsítési beruházás eredményeként létrejön egy a mai kor igényeit maradéktalanul kiszolgálni képes, komfortos bölcsőde, mely egészséges környezetet biztosít a 0-3 éves korú gyermekek neveléséhez, gondozásához, melyhez további segítséget nyújt a megújuló eszközpark. Az energetikai korszerűsítés után pedig az épület eddigi fenntartási költségei várhatóan egyharmadukkal csökkennek.

Fotók: Kiss Annamarie

az eredeti hír itt elérhető