Debrecen Hotels

Elkészült a Kismacsra vezető kerékpárút

  2022 szept 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

A fejlesztés részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Katona Erzsébet önkormányzati képviselő 2022. szeptember 17-én, Kismacson.

Debrecen egyik legfontosabb közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztése készült el. Óriási előrelépés, hogy a város mindegyik bevezető útja mentén sikerült kialakítani a kerékpárút vonalakat – fogalmazott Papp László. Mint mondta, a 33-as, a 35-ös és a 47-es út mentén már rendelkezésre áll a kerékpárút, a Kishegyesi- és a Kishatár út mellett jelenleg épül, a 471-es út mentén, a Sámsoni út mellett kell kialakítani a következő időszakban, de az be van illesztve az ottani fejlesztésekbe – tájékoztatott a Debreceni Polgármesteri Kabinetiroda.

Jelen pillanatban több mint 92 kilométernyi kerékpárút áll rendelkezésre Debrecenben, legkésőbb jövő év tavaszáig pedig összesen 108 kilométernyi kerékpárút készül el, most is több helyen folynak kerékpárút-építési munkálatok

– hangsúlyozta a városvezető.

Hozzátette, a Kismacsra kivezető kerékpárút a 33-as mentén az Orgona utcáig tart a Kishatár út-Balmazújvárosi út kereszteződésétől kezdődően, ahol csatlakozik a városközpontba irányuló már elkészült kerékpárút- hálózathoz. A közel 3 kilométernyi út kivitelezése 371 millió forintba került a kereszteződéseken történő átvezetésekkel és a közműkiváltásokkal. Megjegyezte, úgy véli, hogy nagy forgalma lesz a kerékpárútnak, különösen akkor, ha tovább épül a BMW-gyár területe irányába, hiszen itt még nem ér véget, hanem tovább halad nyugati irányba. A végső cél, hogy a jövőben Hortobágyig is el lehessen jutni kerékpárúton.

Ahhoz, hogy ez elkészüljön, egy sor közlekedésfejlesztési beruházásnak meg kellett valósulnia, hiszen nyilvánvaló volt, hogy a debreceni elkerülő Macsnál fog haladni, amelynek előbb el kell készülnie, hogy a macsi fejlesztéseket lehessen tervezni

– mutatott rá Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Kiemelte, hogy TOP-os forrásokból lehetőség van arra, hogy tovább építsék a kerékpárutat, először Látóképig, utána pedig az E2-es tározóig. A cél az, hogy Balmazújvárossal összefogva abból az irányból is induljon el a fejlesztés. Mint mondta, a MODEM és Kismacs távolsága kerékpárúton 7,2 km, ami azt jelenti, hogy innen akár a Nagytemplomig el lehet tekerni biciklivel.

Katona Erzsébet a Kismacson zajló fejlesztésekről szólva elmondta, hogy nemrégiben készült el az óvoda energetikai korszerűsítése és megújult a játszótér, jelenleg pedig a Napraforgó utca teljes szerkezetcseréje zajlik.

Nyugodtan és bátran mondhatjuk, hogy nagy figyelem összpontosul a külső területekre is és nem csak a belváros fejlődik

– szögezte le az önkormányzati képviselő.