Debrecen Hotels

Elkészült a Dobogó és a Mandolás utca

  2018 dec 18 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jelentősen megkönnyíti az Epreskertben és a Tégláskertben élők mindennapjait, hogy elkészült a Dobogó és a Mandolás utca, amely kijáratot biztosít a városrészekben élőknek a Mikepércsi útra. Az utat ma adta át a forgalomnak Papp László polgármester, valamint Pósán László országgyűlési és Szabó Gyula önkormányzati képviselő.

Az Új Főnix Terv kiemelten támogatja az egyes városrészek fejlesztését, egyes városi alközpontok létrehozását. Az Epreskertben és a Tégláskertben élők mindennapi életének, a közlekedési lehetőségek bővítésének érdekében határozott az önkormányzat a Mikepércsi úti Tesco áruház mögötti körforgalomtól a Dobogó utcának a tégláskerti Halász utcáig való kiépítéséről, majd – körforgalmi csomópont létesítésével – a Halász utcától a repülőtér irányába egy új települési gyűjtőút, a Mandolás utca létrehozásáról.

A fejlesztéshez a TOP-6.1.1-15-DE1-2016-00001 azonosítószámú, Debrecen déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztése című pályázati projekt nyújtott segítséget.

A megépített útszakasz hossza összesen 1474 méter. Az aszfaltozott úttest átlagosan 7,5 méter szélességű, a Halász utcai csomópontban egy 12 méteres belső sugarú, 7 méter széles körpályájú, négyágú körforgalmi csomóponttal.

Az út kivitelezésével egy időben épült nyílt-burkolt és zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetés is. Az új úton közvilágítás építettek ki és az útpadka is kialakították, emellett fákat ültettek.

A beruházás áprilisban kezdődött és decemberre fejeződött be. A szerződés szerinti hiánytalan teljesítéssel a műszaki átadás – átvételi eljárás 2018. december 12-én lezárult, az illetékes útügyi hatóság a megépített útszakaszok forgalomba helyezéséhez hozzájárult. A kivitelezés költsége bruttó 783.576.087 forint volt.

Az Epreskertben és a Tégláskertben élők így a mai naptól egy új kijáratot kaptak a Mikepércsi út felé, amely jelentősen megkönnyíti mindennapi életüket. Ráadásul ez az út közvilágítással ellátott, így a reptérre érkezőknek is biztonságosabb lesz a közlekedés, mint a korábbi Szatke Ferenc utcán volt.  

Ebben a városrészben a tavaszi időszakban készült el a Gázvezeték utca átalakítása, buszöblök, jelzőlámpás gyalogátkelők létesültek csaknem 260 millió forintból. Az általános iskola előtt egy sárga villogóval ellátott gyalogátkelő épült ki, amely jelentősen növeli a gyermekek biztonságát.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt a Mikepércsi utat aszfaltozta újra a Monostorpályi úti csomópont és a Csángó utca közötti 1100 méteres szakaszon mintegy 350 millió forintból.

Jelenleg zajlik az István – Szoboszlói út csomópontjának átépítése 185 millió forintból annak érdekében, hogy a Vértesi út felől Hajdúszoboszló irányába közlekedők tudjanak balra kanyarodni. Így elmondható, hogy 2018-ban több mint 1,5 milliárd forintból korszerűsödtek a közlekedés feltételei az Epreskertben és a Tégláskertben.

A fejlesztések a jövő évben sem maradnak el, állami forrásból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt egy vasúti felüljáró építését tervezi a Vértesi úton a 100-as vasúti vonal felett.

Fotók: Miskolczi János