Debrecen Hotels

Elkésett az ünnepségről, így úszta meg a mészárlást egy debreceni születésű holokauszttúlélő

  2018 okt 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Másodszor élt túl egy olyan támadást, ami a származása ellen irányult.

Mint korábban megírtuk, tizenegy ember életét oltotta ki egy ámokfutó egy pittsburgh-i zsinagógában, az Egyesült Államokban.

Az Index írta meg, hogy kis híján a tizenegy áldozat közé került a debreceni származású 80 éves Judah Samet is, aki szombat reggel 9.49-kor parkolt le a pittsburgh-i zsinagóga előtt, 4 percet késett a 9.45 kor kezdődő névadó ünnepségről. Amint leállította az autóját, valaki kopogott az ablakán, és közölte vele, hogy távozzon, mert lövöldözés van az épületben.

Látta a merénylőt fegyverrel a kezében, aki Samet nagy szerencséjére nem vette őt észre. A férfi azt mondja, mind a 11 áldozatot ismerte.

Judah Samet egy hatgyerekes debreceni családba született 1938-ban, ortodox zsidó szüleinek kötőgyára volt. A nácik egy Auschwitzba tartó vonatra tették őket, de szlovák partizánok felrobbantották a síneket, így Bergen-Belsenbe ment a szerelvény. Mivel az anyja tolmácsként hasznára vált a náciknak, nem ölték meg azonnal, amikor például vizet kért.

A háború vége felé anyjával megkockáztatott egy bizonytalan vonatutat, de végül Berlinben kötöttek ki, és az amerikaiak védelmét élvezték. Lakott egy izraeli árvaházban is, míg az anyja nem tudta ellátni, majd tanár lett, és a védelmi erőknél dolgozott. 1961-ben ben Kanadába, majd New Yorkba költözött, megnősült, egy lánya született. Jelenleg egy ékszerbolt tulajdonosa.

A debreceni születésű férfi 74 év után ismét majdnem belehalt abba, hogy zsidónak született.