Debrecen Hotels

Elítélték a sorozatos betörések miatt kilincsébe áramot vezető férfit – Debrecenben folytatódik az ügye

  2022 máj 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a férfit.

A 69 éves, büntetlen előéletű vádlott ingatlanába 2020. évben többször is betörtek, a nyomozások eredménytelenül zárultak. A férfi ezt megelégelve, a betörések megakadályozása érdekében áramot vezetett a bejárati ajtó kilincsébe. Amikor elhagyta a házát, az ajtó bezárását követően a távirányító bekapcsolásával áram alá helyezte a kilincset. A férfi az ajtó üvegezett részére felragasztott egy „STOP, ÁLLJ!” feliratot, valamint az ajtóhoz vezető lépcsősorra kihelyezett egy narancssárga bóját, azonban a konkrét áramütés veszélyére nem figyelmeztetett.

2021. áprilisában, a délutáni órákban két hajléktalan férfi szeretett volna a férfi házába bemenni, ezért a bejárati ajtó üvegét betörték, majd egy kalapáccsal akarták szétverni az ajtót. Az egyik férfi hozzáért az áram alatt lévő kilincshez, amelytől kismértékű – sérülést nem okozó – áramütést szenvedett. Mivel észrevették az ajtón húzódó fehér színű kábelt, elmenekültek a helyszínről. A vádlott az esti órákban értesítette a rendőrséget, akiknek a kiérkezése előtt áramtalanította a vezetékeket.

A férfi azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, nem akart embert ölni. Mivel a sértett sem sérült meg, illetve ő is kipróbálta, és neki sem lett sérülése, a szerkezet nem volt alkalmas az élet kioltására. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett. A megyei főügyészség az ítéletet tudomásul vette.

Nem lehet jogos védelmi eszköz

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezési eljárásban rámutatott arra, miszerint halálos áramütéssel fenyegetés megelőző jogos védelem eszköze nem lehet. A Btk. szerint mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából kizárólag olyan, élet kioltására nem alkalmas védelmi eszköz használható, amelynek telepítésével a védekező mindent megtett annak érdekében, hogy a védelmi eszköz ne okozzon sérelmet. A lépcsőre kitett bója és a bejárati ajtóra helyezett felirat áramütés veszélyére történő figyelmeztetésre egyébként sem volt alkalmas.  Mivel a férfi belenyugodott a halálos sérülés bekövetkezésének lehetőségébe, emberölés bűntettének kísérlete miatt büntetőjogi felelősséggel tartozik. Idős korára, büntetlen előéletére és betegségeire tekintettel a törvényszék olyan mérsékelt büntetés kiszabásáról határozott, amely további enyhítésének nincs törvényes indoka.

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.