Debrecen Hotels

Elindul 2021 legnagyobb fejlesztési beruházása Debrecenben

  2021 ápr 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

Elindultak a nagyfelületű útjavítási munkálatok, valamint a járdajavítási és járdaépítési munkák Debrecenben. 2021-ben a legnagyobb fejlesztési beruházási keret a közlekedésfejlesztésre áll rendelkezésre: 35,7 milliárd forint. Az útépítések javában zajlanak a városban.

„A 2021-es esztendő a közlekedési fejlesztések éve Debrecenben. Önkormányzatunk ebben az évben a legnagyobb keretösszeget a nagyfelületű útjavítási munkálatokra fordítja. Emellett új utak épülnek lakossági kezdeményezésre, és számos csomópontot bővítenek. A Debrecen 2030 program kiemelt eleme a közlekedésfejlesztés, ez már érzékelhető a mindennapokban is, hiszen a város számos pontján szembesülhetünk az útépítések miatti átmeneti korlátozásokkal – mondta el Papp László polgármester.

Cél, hogy a mintegy 560 km hosszú önkormányzati fenntartásban lévő szilárd burkolatú út folyamatosan megfelelő, közlekedésre alkalmas állapotban legyen.

2021-ben saját forrásból 25 teljes útszakasz vagy azok egy része kap új aszfaltszőnyeget. A nagyfelületű útfelújítási programban parkolók is megújulnak, továbbá a Tócóskertben egy új parkoló is épül. Itt 40 új parkolóhely kerül kialakításra.

A munkálatok elsőként a Pesti utcán kezdődtek el. Papp Csaba önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a város saját forrásból 70 millió forintot fordít arra, hogy megújítsa a Pesti utca első szakaszát.

-Pesti utca (2 külső forgalmi sáv) kb. 900 m a két sáv (Kishegyesi út és a Mester utca között)

-Kemény Zsigmond utca eleje kb. 90 m (a Kassai és a Tölgyfa utcai szakasza 220 m)

-Honti utca kb. 400 m (teljes szakasz)

-Virág utca II. üteme kb. 275 m (a Dembinszky utcától a Kinizsi utcáig tartó szakasza, ezzel a teljes Virág utcai hossz ami 480 m felújításra kerül)

-Kinizsi utca kb. 315 m (a Mikes Kelemen utcától a Vasúti átjáróig tartó szakasza, a teljes hossz 840 m)

-Lórántffy utca II. üteme kb. 200 m (a Lórántffy utca 13. sz.- Kígyó utca között)

-Baross utca (Ceglédi utca és Faraktár utca között) kb. 140 m (a teljes hossz 450 m)

-Fácán utca (Petur és a Tiborc utcák között kb. 150 m (a szilárd burkolatú szakasza 400 m)

-Erdély utca egy szakasza kb. 60 m (a Kazár utcától a Turán utca irányába)

-Tégláskert utca (Halász és Csordás utcák között kb. 70 m (a teljes hossz 1,3 km)

-Vincellér utca szervizútja kb. 400 m (a teljes szakasza)

-Tócóskert  tér 1-8. sz. előtti parkoló építés

-Tócóskerti parkolók aszfaltozása kb. 450 m (a szervizutak teljes hossza kb. 3,5 km)

-Sínai utca 21. számnál (körparkoló) kb. 100 m (teljes szakasza)

-Gyergyó utca 210 számnál (körparkoló) kb. 100 m (teljes szakasza)

-Egymalom utca kb. 130 m (teljes szakasza)

-Senyei-Oláh utca szervizút kb. 350 m (teljes szakasza Szappanos és Fonatos utcák között)

-Szordasi út egy szakasza (a vasúti átjárótól a Meszesi utcáig 1,5 m szélességben 380 m hosszban kerül kicserélésre az aszfalt)

-Alsójózsai utca (Óvodai buszmegállónál) kb. 30 m (teljes hossz 500 m, de csak a buszmegállónál kerül felújításra az aszfalt)

-Nagyerdei körút (Bodega melletti útszakasz) kb. 90 m (a Nagyerdei körút hossza 3,5 km, ebből már van újraaszfaltozva mintegy 900 m)

-Vezér utca (Károli Gáspár és Ormós Lajos utcák között kb. 220 m (teljes hossz 2 km)

-Ondód, Kádár dűlő Ondódi Közösségi Háztól kb. 300 m Debrecen irányába (a teljes hossz 5 km, ebből már újraaszfaltozva 900 m)

-Kismacs, Napraforgó utca II. üteme kb. 50 m (Napraforgó utca 31. sz. – Zápor utca között)

-Rózsástelep utca (Váradi-Felsőjózsai utcák között) kb. 600 m

-Függetlenség utca egy szakasza kb. 120 m (a Felsőjózsai utcától)

Kiemelten fontos a város számára a járdajavítási és járdaépítési program is. Ezek a munkálatok is megkezdődtek a Vezér utca- Gárdonyi Géza utcánál.

„Ezeknél az akadálymentesített utcaszakaszoknál található járda mintegy 100 méter hosszon 2 méter szélességben kap új aszfaltréteget” – tájékoztatott Katona Erzsébet önkormányzati képviselő.

2021-ben mintegy 250 millió forint értékben megközelítőleg 7 km hosszúságban –elsősorban a lakótelepek környezetében, illetve a nagyobb forgalmú helyeken – végeztet az önkormányzat lokális, illetve nagyfelületű járdajavításokat és új járdaburkolat építéseket.

Március végén indultak el a lakossági kezdeményezések alapján indult útépítések, elsőként a Keresszegi utcán.

Kertségi fejlesztésekre kimagasló módon 6,1 milliárd forintot költ idén a város. Ennek keretében összesen 26 – zömében kertségi – utca, illetve utcaszakasz lakossági kezdeményezés alapján történő burkolását végzik, illetve indul el. Nemrég született döntés arról, hogy a Ribizli utca is szilárd burkolatot kap.

Hamarosan a város újabb pontján vonul fel a kivitelező. A legjelentősebb fejlesztés a Nyugati Kiskörút harmadik ütemének elindítása lesz, itt várhatóan májusban kezdenek dolgozni.