Debrecen Hotels

Elhunyt a Debreceni Agrártudományi Egyetem volt rektora

  2019 Júl 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Életének 92. évében elhunyt Szász Gábor professor emeritus, az agrometeorológiai tudomány kiemelkedő képviselője, a Debreceni Egyetem jogelődje, a Debreceni Agrártudományi Egyetem volt rektora.
Szász Gábor 1927. szeptember 28-án született Békés városában. Az ottani Szegedi Kiss István Gimnáziumban érettségizett. 1950-ben fejezte be tanulmányait a Debreceni Tudományegyetemen, ahol földrajz-biológia tanár szakon szerzett diplomát. Ugyanebben az évben nyert kinevezést a Meteorológiai Tanszékre.

1953-tól 1956-ig meteorológus aspiráns volt Berényi Dénes professzor irányításával. Kandidátusi értekezését 1957-ben védte meg. 1960-ig a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1960-tól a Debreceni Agrártudományi Egyetem jogelőd intézményeiben tudományos munkatársként dolgozott. 1972-ben nevezték ki egyetemi tanárnak. 1999-től a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem egykori dékánhelyettese, rektora, rektorhelyettese, a Debreceni Universitas Egyesülés igazgatója, a Magyar Meteorológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, számos hazai és külföldi díj, valamint kitüntetés birtokosa, köztük a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje és az Űrkutatási Emlékérem tulajdonosa.

Oktatói és kutatói munkája elsősorban a mezőgazdasági vízgazdálkodáshoz, az agrometeorológiához kapcsolódott. Magyarországon elsők között foglalkozott a távérzékelés agrometeorológiai hasznosításával. 1957-ben létrehozta DATE Agrometeorológiai Obszervatóriumát, amely nemzetközi mércével is kiemelkedő.

Szász Gábor az agrometeorológiai tudomány nemzetközileg elismert tudósa, sokoldalúságát a talaj-növény-levegő rendszer energia és vízforgalma, a növényállományok aerodinamikai tulajdonságainak kutatása is bizonyítja.

Szakmai elhivatottságát példázza, hogy nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vett a tudományos kutatásban és a PhD képzésben.

Szász Gábor professzort a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara saját halottjának tekinti.

unideb.hu