Debrecen Hotels

Elfogadhatatlannak tartja a szegedi zajrendelet módosítását a KDNP

  2018 jún 21 / #debrecen
Google ads
Google ads

Elfogadhatatlannak tartja a szegedi zajrendelet módosítását a KDNP – jelentette ki a párt helyi elnöke szerdán a Tisza-parti városban.

Haág Zalán a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a szocialisták csendre utasítják a szegedieket. A közgyűlés baloldali többsége által elfogadott jogszabály ésszerűtlen, jogszerűtlen, célszerűtlen, és a döntést nem előzte meg érdemi egyeztetés az érintettekkel.

A szegedi közgyűlés KDNP-frakcióját is vezető politikus példaként említette a többi közt, hogy a jogszabály hatálybalépését követően még lakott területen kívül sem lehet majd zenélni éjfél után egy vendéglő kerthelyiségében a lakodalmak alkalmával vagy hétvégén este hét után az emberek bírságra számíthatnak az otthoni zenélés vagy zenehallgatás miatt.

A képviselő elmondta, több módosító indítványt is benyújtott a rendelethez, ezek közül a legfontosabb, hogy az új szabályozás csak jövőre lépne hatályba, így az egyeztetéseket követően mindenki számára elfogadható megoldás születhetne.

A város közgyűlése áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról, melyben más rendelkezések mellett időbeli korlátot határozott meg a legtöbb szabadtéri rendezvényen használható hangosításra.

A július 1-jén hatályba lépő rendeletet – 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán – a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a jogszabály a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmód törvénybe ütközik.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője – a kormányhivatal észrevételének megfelelően – a rendelet módosítását kezdeményezte, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét. A tervezet szerint, melyet pénteken tárgyal a közgyűlés az idén 87 éves Szegedi Szabadtéri Játékok, az első ízben ötven esztendeje megszervezett Szegedi Ifjúsági Napok és a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Szeged Napja ünnepségsorozat, valamint a Szegedi Egyetemi Napok lennének azok a rendezvények, melyekre nem vonatkozna a korlátozás.
bkzg \ bdó \ gkp