Debrecen Hotels

Elengedte a GVH egy étrend-kiegészítő forgalmazójának bírságát, miután a cég együttműködött a hivatallal

  2018 Júl 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

Jogsértően reklámozta termékeit a CalciTrio étrend-kiegészítő forgalmazója a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint, bírságot azonban nem kell fizetnie, miután együttműködött a hivatallal: elismerte a jogsértést, és megfelelési programot dolgozott ki.

A GVH csütörtöki, MTI-nek küldött közleménye felidézi: a hatóság idén januártól jelentős kedvezményt nyújt a bírság összegéből a jogsértésüket elismerő, tevőleges jóvátételt tanúsító vagy megfelelési programot kidolgozó vállalkozásoknak.

A versenyhivatal megállapította, hogy egyebek mellett megtévesztők voltak a CalciTrio reklámozásakor használt, a felszívódás hatékonyságával kapcsolatos ígéretek. A GVH bírság kiszabása nélkül, átfogó megfelelési program kialakítására és helyreigazítás közzétételére kötelezte a terméket forgalmazó Innovelle Pharma Kft.-t.

A hatóság jogsértőnek találta továbbá, hogy nem tüntették fel a Patika Magazinban megjelenő cikkekben, hogy azokért a kiadó ellenszolgáltatást kapott. A szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokért a joggyakorlat értelmében a hirdető és a kiadó egyaránt felelősséggel tartozik, így a GVH bírságot szabott ki a magazint kiadó GALENUS Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-re. A hatóság figyelembe vette a cég korrekciós intézkedéseit, így a kiszabott bírság végül több mint 60 százalékkal lett kevesebb.