Debrecen Hotels

EKF 2023 – Debrecen a programok jelentős részét megvalósítja

  2018 dec 14 / #debrecen
Google ads
Google ads

Bár nem Debrecen pályázata nyerte el a független nemzetközi szakértői testület ajánlását az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre, olyan támogatottságnak örvend a pályázat, hogy a programok jelentős részét megvalósítja a város – közölte a helyi programiroda a pénteki eredményhirdetés után az MTI-vel.

A független nemzetközi szakértői testület Veszprém EKF-pályázatát támogatja. A bizottság ajánlást tesz, amelynek figyelembevételével Magyarország kormánya hozza meg a hivatalos döntést. Debrecen és Veszprém mellett Győr jutott még a pályázat döntőjébe.

“Debrecen egy rendkívül erős átalakulási fázisban van a gazdaság területén. Néhány éven belül a régió európai léptékben is kimagaslóan erős gazdasági szereplője lesz. Debrecen csak akkor lesz fenntartható módon sikeres, ha sokoldalúságra törekszik. A sokoldalúságnak, a fenntarthatóságnak csak egyik ága a gazdasági erő. A másik és bizonyos értelemben még fontosabb ága, amely szoros összefüggésben van egy város élhetőségével, megtartó erejével, élményszerűségével, az a kulturális szféra ereje, sokszínűsége és színvonala. Gazdaság és kultúra párhuzamos fejlődése a fenntarthatóság záloga. Számomra ez volt az egyik hajtóerő ebben a versenyben”

– idézi a közlemény Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét.

Hozzátette: büszkék arra, hogy olyan támogatottságnak örvend a pályázat, hogy 2023-ra a programok jelentős részét meg fogják valósítani.

A város Sharing Horizons címet viselő EKF-programja az európai és a helyi értékek fejlesztésére koncentrál a kulturális interakció révén. A debreceni pályázat elsősorban nem az infrastrukturális fejlesztésekre fókuszált, hiszen a városban már adott az infrastruktúra. A tervek között szerepel azonban egy olyan kulturális kreatív fejlesztési központ létrehozása, amely menedzseli a kultúra és a kreatív szektor fejlesztését.

Arról, hogy a pályázatban megfogalmazott programok és fejlesztések közül pontos mi valósulhat meg, jövő év elején dönt a városvezetés.