Debrecen Hotels

Egymilliárd forintot adott a kormány az Epreskerti Általános Iskola új tornatermére – látványtervek!

  2020 nov 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

1.025.844.147 Ft. támogatásban részesítette a kormány Debrecen önkormányzatát, hogy „B” típusú tornaterem épülhessen az Epreskerti Általános Iskolában.

Az önkormányzat közleménye szerint a tervezett sportlétesítmény az iskola jelenlegi épületéhez csatlakozik majd, s az órarend szerinti tornaóráknak biztosít helyszínt. Az épület hasznos alapterülete 1819,5 négyzetméter, ezen belül a tornacsarnoké nettó 1026,2 négyzetméter lesz. Játéktere motoros működtetésű paravánnal osztható majd két részre, melyek közül a nagyobbik 26,0×37,6 méteres szabad játéktérrel fog rendelkezni.

Az előcsarnok – amely az iskolaépülettel is kapcsolatot teremt – egyszerre lesz funkcionális közlekedőtér, a gyerekek számára pedig zsibongó. Innen nyílik majd az öltözőblokk – összesen 64 férőhellyel, vizesblokkal, teljesen akadálymentesített öltözővel is –, valamint büfé és ruhatár is helyet kap itt. Lesz szertár, konditerem, elsősegélynyújtó hely. A testnevelő tanárok számára 2-2 férőhelyes öltözőt alakítanak ki vizesblokkal.

Az önkormányzat az iskola tornacsarnokkal való bővítéséhez szükséges engedélyezési és kiviteli tervdokumentációt elkészíttette. Opimális esetben 2022 végén vehetik birtokba a diákok a sportkomplexumot.

A helyszínnel való ismerkedéshez kapcsolódóan Pósán László országgyűlési képviselő többek közt elmondta: Debrecen déli városrésze az utóbbi években igen gyors fejlődésen megy keresztül. Újabb és újabb lakóterületek jönnek létre, újabb és újabb beruházások történnek. Mindezek együttesen indukálják azt, hogy a lakóterülethez kapcsolódó oktatási intézmény is fejlődjön.

Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta: már az Új Főnix Terv keretében azt a célt tűzte ki Debrecen vezetése, hogy a város továbbfejleszti az oktatási intézményeket annak érdekében, hogy mind a diákok, mind a pedagógusok komfortosabban érezhessék magukat. Ennek jegyében összesen 36 projektben 18,4 milliárd forintot fordított, illetve fordít a város oktatási intézmények felújítására. Ez a munka természetesen a Debrecen 2030 program keretében is folytatódik – például a járműipari képzés feltételeinek javítására koncentrálva –, s ennek része az Epreskerti Általános Iskola sportkomplexumának megvalósítása is.

Piros Zoltán, a terület önkormányzati képviselője úgy véli, hogy a városrészben mostanában nem csak gazdasági fejlesztések történnek, hanem olyanok is, melyek a hétköznapi életet teszik színesebbé, még élhetőbbé. Így például megújult a Tégláskert utcai orvosi rendelő, elkészült a Mikepércsi úti kondipark, s e folyamathoz kapcsolódik a tornacsarnok építése is, amely majdan nem csak tornaórák tartására, hanem lakossági rekreációs és sporttevékenység folytatására, közösségépítésre is alkalmas lesz, illetve lehetőséget nyújt.

Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese szerint Debrecen városa és a tankerületi központ kapcsolatát a folyamatos együttműködés jellemzi. A gondoskodó város különös gondot fordít intézményeire, így a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott intézményekre is, s a tankerület is mindent elkövet a gyermekek testi, lelki, szellemi fejlődése érdekében. Ez a beruházás is ennek megvalósulását fogja támogatni. A tankerületi központ pályázati forrásból az elmúlt években 78 millió forintot fordított infrastruktúra, szakmai eszközök beszerzésére és szakmai programok megvalósítására.

Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola intézményvezetője úgy gondolja, a tornacsarnok a mindennapos testnevelés, az iskolai sportélet megoldását fogja nagyban segíteni. Játékterének megoszthatósága okán egyszerre több osztálynak is lehet majd benne párhuzamosan testnevelési órát tartani. Mindezen kívül tanévnyitók, tanévzárók, ballagások, egyéb események megrendezésére alkalmas közösségi teret is adni fog az utóbbi esztendőkben dinamikusan gyarapodó diáklétszámú iskolának.

Fotó: Miskolczi János